Friska personer uppges testa sig för covid-19 för att kunna gå på fest. Det gör socialministern Lena Hallengren (S) upprörd. ”Att testa sig bara för att kunna gå på fest är oansvarigt och tar resurser från de som behöver det. Det är inte läge för fest. Skärpning!” skriver hon på Twitter.
Många yngre människor bär på coronasmittan och för att försöka bromsa smittspridningen har regeringen utfärdat alkoholförbud på krogen efter 22.00 med start på fredag, 20 november.
Men ändå är det många som uppges fortsätta att festa och smittskyddsläkare i Stockholm och Sörmland larmar om att friska personer testar sig för att kunna gå på fest.
Utbildningsministern Anna Ekström (S) ryter ifrån när hon hör detta.
– Det här är en tid för ansvar, inte för fest! Det gäller också unga – varken ni eller era nära och kära är odödliga. Vi är mitt uppe i en pandemi och alla måste ta ansvar, också unga. När pandemin är över, då kan vi festa igen. Men inte nu, säger hon i en kommentar till Expressen.
Det finns inga exakta siffror på hur många friska som testar sig för covid-19 för att kunna gå på fest men enligt smittskyddsläkare är det uppenbart att det förekommer.
”Alla onödiga tester innebär en onödig belastning”
– Det är främst via andrahandskällor vi fått reda på det här. Det är ju inte information som man kan se i ett laboratorium om man säger så. Som jag har förstått det är det främst yngre personer som testat sig för att festa, men även äldre. Det är helt åt fanders. Alla onödiga tester innebär en onödig belastning, säger Signar Mäkitalo, smittskyddsläkare i Sörmland till Expressen.
Smittskydd Stockholm har också fått indikationer på att onödig testning förekommer.
– Ja, vi har fått signaler på att det förekommer. Hur stort problemet är vet vi inte, säger Maria Rotzén Östlund, biträdande smittskyddsläkare i Stockholm till Expressen, som tidigare har rapporterat om att det fortfarande hålls stora fester i Södertälje där uppemot 400 personer deltar.
På vårdcentralerna där är det flera som testar sig för covid-19 för att kunna gå på fest.
Flest smittade bland 17-19-åringar
Förutom det tveksamt moraliska med att testa sig för att kunna gå på fest kan det även ge en falsk trygghet eftersom det visar bara om du är frisk då. Dagen efter kan du ha blivit smittad utan att du vet om det och då tro att du är frisk även fast du bär på smittan.
När Folkhälsomyndigheten i fredags presenterade nya siffror om smittspridningen i olika åldersgrupper framgår det att förra veckan fanns flest smittade i åldersgruppen 17-19 år. 228 000 personer testades och totalt lämnade över tio procent ett positivt resultat. I åldrarna 17-19 år var den siffran ungefär 18 procent.