”Märkligt och chockerande” med olagligt besöksförbud
Ingmar Skoog. Foto: Johan Wingborg
Nyheter | Pandemin

”Märkligt och chockerande” med olagligt besöksförbud

Det är inte besöksstopp för anhöriga som är den viktigaste åtgärden för att skydda äldreboenden från coronaviruset. Det finns andra vägar att gå.

Jan Arleij
Publicerad 2020-11-12

Det menar äldreforskaren Ingmar Skoog.

– Att försöka återinföra besöksförbudet är både märkligt och chockerande. Dels är det knappast lagligt, men det är också frågan om det alls har någon större effekt med ett besöksförbud, säger Ingmar Skoog till Expressen.

Både regeringen och Folkhälsomyndigheten har dessutom motsatt sig att återinföra ett besöksförbud, påpekar Ingmar Skoog.

Tar egna beslut

Antalet smittade i äldreboenden har fördubblats på en vecka, från 235 till 429 smittade, enligt Socialstyrelsen.

I Stockholm som Göteborg har politikerna utfärdat egna besöksförbud på äldreboenden. På flera andra håll har liknande beslut fattats, exempelvis i Uppsala, Skövde och Dorotea.

Socialstyrelsen och Folkhälsomyndigheten har förklarat att sådana beslut inte är förenliga med lagen.

Dölj faktaruta

– Jag tror att den stora saken att se är att både inom äldreboenden och i hemtjänsten träffar de äldre oerhört många människor som är väldigt nära dem. En boende kanske träffar tio personer på en tvådagarsperiod som hjälper med toalettbesök, påklädning och så vidare. Även om personalen är jättebra är det oerhört lätt att smittan kommer in den vägen.

Många möten

Situationen är likartad inom hemtjänsten.

– Många äldre träffar kanske 16 personer på en tvåveckorsperiod.

– Den viktiga faktorn är därför att man har skyddsutrustning och att personalen kan använda den, säger Ingmar Skoog som också konstaterar att man inte har kunnat se någon särskild effekt av det nationella besöksförbud som sattes in den 1 april, men som avskaffades i oktober.

Testa personalen

Ett förslag som förs fram i debatten är man bör satsa på snabbtest än att införa besöksförbud.

Exempelvis kan personal göra antigentester vilket svar på 15 minuter. De som testar positivt kan alltså skickas hem direkt istället för att arbeta med de äldre på äldreboendet, skriver Expressen.

Tyskland går före

I Tyskland arbetar man efter den inriktningen. Alla boenden får gratis tester att använda på personal, patienter och besökare. På så sätt kan man undvika besöksförbud.

Bolaget Familjeläkarna, som ansvarar för många äldreboenden i Stockholms län, ska dock på försök börja snabbtesta personalen på några boenden.

Munskydd

Många experter har länge krävt att Folkhälsomyndigheten också bör skärpa sina rekommendationer när det gäller krav på att personal och besökare ska använda munskydd och visir vid närkontakt med de äldre på boenden i och i hemtjänsten.

Hade antikroppar – men inga symtom

Enligt en studie i tidskriften Infection Ecology & Epidemiology hade 23 procent av personalen i Stockholms äldreomsorg antikroppar mot corona i april. Nästan hälften av dem uppgav att de inte hade haft några sjukdomssymptom, skriver Dagens Medicin. Oavsett om de testade gick till sin arbetsdag på äldreboendet med lindriga symtom eller inga symtom alls så är personalen alltså en trolig smittkälla.

Dölj faktaruta
Jan Arleij
Publicerad 2020-11-12

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hornsgatan 172, Stockholm
Postadress: Box 38063 100 64 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas