Servera isterbandsgrytan med krossad potatis, potatismos eller ett rustikt bröd.
6 personer
1 stor gul lök
5 morötter
2 stora vitlöksklyftor
4 stjälkar blekselleri
600 g pumpa
250 g färsk svamp
70 g grönkål
smör
salt, svartpeppar
2 dl crème fraiche
1/2 tsk rökt paprikapulver
1 tsk torkad timjan
2 isterband
1. Skala och hacka gul lök och stek den mjuk i en stekpanna.
2. Gnugga morötterna rena och skiva dem.
3. Ös över i en gryta tillsammans med skalad och finhackad vitlök samt skivad selleri.
4. Kärna ur, skala och tärna pumpa och ha ner i grytan.
5. Rengör svampen och hacka den.
6. Skölj, torka och strimla grönkålen.
7. Stek svampen i en torr stekpanna tills vätskan börjar försvinna.
8. Lägg i en klick smör samt grönkålen.
9. Stek tills grönkålen mjuknat. Salta och peppra ett varv och ös över svamp och grönkål i grytan.
10. Rör i crème fraiche.
11. Krydda grytan med rökt paprikapulver och smulad timjan. Lägg på locket och låt grytan puttra under lock i 30 minuter.
12. Stek isterbanden i smör så de får yta runt om. Häll över fettet i grytan.
13. Skär upp isterbanden och skrapa ur innehållet. Rör ner hälften av isterbandsfyllningen i grytan.
14. Smaka eventuellt av med mer salt och peppar om det behövs. Strö resten av isterbandsfyllningen över den färdiga grytan.
Servera med krossad potatis, potatismos eller ett rustikt bröd.
Recept och foto: Madeleine Landely