Många äldre ratar vaccin mot säsongsinfluensan
Foto: Colourbox
Nyheter | influensa

Många äldre ratar vaccin mot säsongsinfluensan

Intresset bland svenskarna att vaccinera sig mot säsongsinfluensan är svagt, visar en Sifo-undersökning. I den äldsta gruppen är det mindre än hälften som säger att de ska vaccinera sig.

Jan Hagberg
Publicerad 2020-10-29

– Är du äldre eller har en underliggande sjukdom är risken mycket större att du drabbas allvarligt av en infektionssjukdom. Därför bör du alltid vaccinera dig mot influensa. Men jag tycker även att du som är anhörig ska göra det. Vi måste ta hand om varandra, säger Martin Belin, Farmaceut och Chef recept och tjänster på Kronans Apotek.

Det är Kronans Apotek/Sifo som ligger bakom undersökningen.

Årets influensasäsong väntas bli extra allvarlig på grund av coronaviruset och Världshälsoorganisationen (WHO) varnar för dubbelinfektion.

Men trots det och trots att virologer, infektionsläkare och smittskyddsexperter uppmanar svenskarna att vaccinera sig är intresset svalt.

Kombinationen av covid-19 och influensa ökar inte bara riskerna för de som drabbas utan riskerar också att förvärra läget i den redan hårt belastade sjukvården.

Enligt undersökningen är det bara en av fem som helt säkert kommer ta årets influensaspruta. Drygt hälften, 54 procent, säger nej medan var drygt var fjärde, 27 procent, fortfarande inte har bestämt sig.

Yngre minst villiga att vaccinera sig

– Vaccinering är ett mycket effektivt sätt att minska smittspridning och i Sverige har vi haft många framgångsrika vaccinationsprogram. Det kan ha gjort att många slår sig till ro. Sedan vet vi att vaccinmotståndet ökat på grund av mytbildning och falsk information, framför allt på nätet. Det här är en mycket farlig utveckling. I vinter kan vi mycket väl stå inför en av de största prövningarna någonsin för svensk sjukvård och då måste vi vara förnuftiga, säger Martin Belin.

Minst villiga att vaccinera sig mot influensan är yngre och medelålders personer. I grupperna 16-34 år och 35-55 år är det bara sex respektive nio procent som svarar att de kommer ta sprutan. Bland 56–79-åringarna är det betydligt fler, 45 procent. Men även det anser Belin är en låg siffra med tanke på att äldre personer löper en mycket högre risk att drabbas av allvarlig sjukdom.

Noterbart är att personer äldre än 79 år inte varit med i undersökningen.

 

 

 

Jan Hagberg
Publicerad 2020-10-29

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hornsgatan 172, Stockholm
Postadress: Box 38063 100 64 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas