”Det känns så bra långt in i hjärteroten”
Barbro Westerholm. Foto: Margareta Bloom Sandebäck
Nyheter | Förändring

”Det känns så bra långt in i hjärteroten”

Hon har kämpat hårt mot särbehandlingen av 70-plussarna. När de särskilda reglerna nu faller är lättnaden stor hos Barbro Westerholm.

Jan Arleij
Publicerad 2020-10-23

87-åriga riksdagsledamoten Barbro Westerholm (L) är ”väldigt, väldigt glad” över Folkhälsomyndighetens beslut att stryka specialreglerna för de äldre.

– Det känns så bra långt in i hjärteroten efter detta långa halvår då jag arbetat så hårt med att få bort besöksförbudet och 70-plusgränsen, säger hon till Senioren vars läsare för övrigt nyligen utnämnde henne till Årets Senior 2019.

– Det känns som att nu ses vi äldre som myndiga personer igen, och inte åldersdiskriminerade. Jag känner att alla de som via mail, telefon och vanliga brev kontaktat mig om hur det har varit att leva isolerad så här nu måste vara väldigt, väldigt glada och lättade idag.

Barbro Westerholm.

Varför var det här steget viktigt?
– Särbehandlingen innebar att man omyndigförklarade 1,6 miljoner människor genom att se dem som ett kollektiv. Det har varit så fel. Det är ju vuxna människor som utifrån kunskap och råd kan ta egna beslut.

Vad hade kunnat hända om man inte hade tagit bort specialreglerna för 70-plussarna?
– Många fler hade på grund av sin isolering drabbats av depression men också hjärt-kärlbesvär och annat som vi vet att ensamhet och isolering kan förorsaka.

Hur ser du på de negativa effekter som uppstått hittills i form av psykisk ohälsa och vård som inte har efterfrågats av många äldre?
– Det här är mycket allvarligt och nu måste hälso- och sjukvården och omsorgen ta itu med att hjälpa dem som drabbats. Hit hör också alla som fått vänta på planerad sjukvård. Ju längre man får vänta på byte av till exempel höftled och knä, desto större är risken att man går ner sig både fysiskt och psykiskt.

Från starkt isolerande restriktioner till full frihet om än under ansvar – råder viss förvirring ute bland många seniorer?
– Jag kan inte se någon risk för förvirring. Nu gäller samma råd för alla. Alla – ung som medelålders som årsrik måste ta sitt ansvar för att stoppa spridningen av pandemin. Och jag tror att människor med riskfaktorer kommer att vara extra försiktiga.

Men fanns det då inget giltigt skäl för de särskilda rekommendationerna för 70-plussarna när pandemin härjade som värst i våras?
– Jag har viss förståelse för att man införde dem då. Men ganska snart blev det ju klart vilka risker isoleringen innebar, inte minst i synen på oss årsrika.

Kan du utveckla?
– Jag upplevde att budskapet att vi skulle isolera oss, inte bli smittade, inte smitta andra och inte ta upp någon sjukvårdsplats signalerade att ´ni behövs inte i samhället´. Man såg inte årsrika människor som en tillgång. Nu har i varje fall regering och myndighetsansvariga tänkt om och jag hoppas på många, många fler.

205 dagar av isolering

Den 1 april införde Folkhälsomyndigheten allmänna råd för att motverka spridningen av covid-19. Uppmaningen var att personer över 70 år och andra riskgrupper skulle begränsa sina fysiska kontakter. Kollektivtrafik, butiker och platser där människor samlas skulle undvikas.

Den 22 oktober togs de särskilda rekommendationerna bort. Nu är uppmaningen att samtliga allmänna råd för att minska smittspridningen gäller hela befolkningen.

Dölj faktaruta
Jan Arleij
Publicerad 2020-10-23

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hornsgatan 172, Stockholm
Postadress: Box 38063 100 64 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas