Dyrt att bli digital
Foto: Colourbox
Ekonomi & juridik | Ylva om pengar

Dyrt att bli digital

Pensionärer har en inkomst som kommer hyfsat stadigt och regelbundet. Men det är en inkomst som inte ger ökad köpkraft med åren på det sätt som en lön normalt ger. Det leder lätt till problem när konsumtionsmönster förändras och nya behov dyker upp.

Ylva Yngveson
Publicerad 2020-10-13

Att vara pensionär är att ha en inkomst som kommer hyfsat stadigt och regelbundet. Men det är en inkomst som inte ger ökad köpkraft med åren på det sätt som en lön normalt ger. Det leder lätt till problem när konsumtionsmönster förändras över åren och nya behov dyker upp.
I sommar har behovet av att ha mobiltelefon och dator blivit än mer tydligt.
Går jag runt i min hemstad, Västerås, har butiksdöden brett ut sig. Inte minst näthandeln har tagit över mycket av vår konsumtion. För några decennier sedan återvände jag hit till min uppväxtstad och njöt av det goda utbudet i centrum.
Sedan dess har mycket försvunnit. Järnhandeln, lampaffären, ostspecialisten, radiohandlaren, garnbutiken och andra välsorterade specialaffärer har slagit igen. Nu senast den stora tygshoppen. Vid årsskiftet lägger till och med Åhléns ned. Att bo centralt kräver nästan att man kan ta bil för större inköp i köpladorna utanför stan eller kan handla på nätet.

Det här är kostnader som för inte så länge sedan knappt fanns i ett hushålls budget.

För att enkelt hantera nätinköp och ha kontakt med samhällsservice behövs en fungerande, uppkopplad och uppdaterad dator och helst en mobiltelefon för lättanvänt bank-id.
Det här är kostnader som för inte så länge sedan knappt fanns i ett hushålls budget. Om jag räknar på inköp av lite billigare alternativ och tre års avskrivning kan själva investeringen motsvara strax över 200 kronor i månaden. Men det är pengar som ska finnas tillhands när nyinköpen ska göras.

Lågt räknat kan det krävas ett utrymme i ekonomin på 6-700 kronor per månad.

De löpande kostnaderna för bredband och mobilabonnemang kan gå på 4-500 kronor. Lågt räknat kan det krävas ett utrymme i ekonomin på 6-700 kronor per månad.
Konsumentverkets beräkning av rimliga hushållskostnader innehåller en post för medier. Där ingår dagstidning, bredband, streaming och fast telefoni m.m. För en person beräknas detta gå på 1 180 kronor i månaden och för två 1 230. Kostnad för mobiltelefoni tillkommer, 150 kronor för 65+are. Inga småpengar precis. Att vara prismedveten här är viktigt. Det finns jämförtjänster, men på nätet förstås! Utnyttja dem där och när du har en möjlighet.

Att vara prismedveten här är viktigt. Jämför SPF Seniorernas erbjudande med det som finns på jämförsajter, på nätet. Använd sökord som ”Jämför mobilabonnemang”, ”Jämför bredband”, ”Mobilabonnemang pensionär”.
Du kan förstås också få hjälp i en butik med att välja.

Ylva Yngveson
Publicerad 2020-10-13

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hornsgatan 172, Stockholm
Postadress: Box 38063 100 64 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas