Det är så trevligt att lägga upp ett fat fyllt med allt-i-ett-rätter. Ta en genväg och köp hem färdigkokta rödbetor eller koka betor dagen innan. Variera genom att byta ut rödbetor mot gårdagens ugnsbakade rotfrukter eller skiva upp sötsyrliga tomater som gärna får vara i olika färger.
500 g rödbetor, medelstora, förkokta
50 g valnötter
200 g chèvre
Dressing
en halv citron, pressad saft
2 msk vitvinsvinäger
3 msk olivolja
1 tsk finhackad rosmarin
1 msk flytande honung
flingsalt och svartpeppar
2 dl tjock yoghurt
1. Skala och skär rödbetorna i skivor.
2. Rosta valnötterna i en stekpanna utan fett i några minuter tills de fått lite färg. Rör då och då så att de inte bränns. Häll upp nötterna på ett fat och grovhacka dem när de svalnat.
3. Skiva getosten och dela i mindre bitar.
4. Blanda samman citronsaft, vinäger, olja, finhackad rosmarin, honung, lite salt och peppar.
5. Vispa yoghurten slät och bred ut på ett fat.
6. Lägg ut rödbetor i ett fint mönster och ringla dressingen över betorna.
7. Toppa med getost och nötter, garnera gärna med lite finhackade färska örter, som timjan.
8. Ringla ut extra honung om du vill. Ät till en god sallad och gärna med bulgur eller ugnsbakad potatis.
Recept: Maria Zihammou
Foto: Stefan Edetoft