Ugnsbakade grönsaker är ett enkelt sätt att laga mat eftersom ugnen gör det mesta av jobbet. Välj helst ekologiska grönsaker så slipper du skala. Inget kastas och smaken blir fantastisk.
1 liten rotselleri, ca 300 g, helst ekologisk
2-3 msk olivolja
flingsalt och svartpeppar
50 g smör
1 dl hasselnötter
2 msk finhackade örter, t ex bladpersilja eller timjan
1 tsk finrivet citronskal
2 msk citronsaft
50 g parmesan, finriven
Till servering
grönsallad med god dressing och bröd
1. Sätt ugnen på 225 grader.
2. Tvätta och borsta rotsellerin ren med en rotfruktsborste under rinnande kallt vatten. Skär i centimetertjocka skivor.
3. Lägg ut på en plåt täckt med bakplåtspapper och ringla ut olja.
4. Krydda med lite salt och peppar.
5. Baka i mitten av ugnen, ca 10-15 minuter eller tills grönsakerna fått fin färg och mjuknat.
6. Bryn smöret tills det är gyllenbrunt och doftar nötaktigt.
7. Rosta hasselnötterna i en stekpanna utan fett i ett par minuter tills de fått lite färg. Låt svalna något och grovhacka.
8. Blanda brynt smör med örter, finrivet citronskal och citronsaft.
9. Ringla örtsmöret över sellerin och toppa med hackade nötter och finriven parmesan.
Recept: Maria Zihammou