Allt fler väljer att pilgrimsvandra, både i Sverige och utomlands. Santiago de Compostela får hisnande antal besökare varje år, i Sverige byggs det pilgrimscenter och världens nordligaste pilgrimsled har blivit pånyttfödd.
En 80 mil lång led ligger framför mig. Den vindlar sig över kullar och berg, ned i frodiga dalgångar, förbi vinodlingar och ängar, genom städer och byar. Jag börjar i Frankrike och kommer att sluta gå i norra Spanien. Jag vet det inte än, men det kommer att ta fem veckor och jag kommer att vandra varje dag förutom två vilodagar. Än så länge kan jag bara ana att det kommer bli en vandring längs både yttre och inre landskap.
För lika mycket som du färdas fysiskt, är pilgrimsvandring också en mental resa. Och det tycks vara något som fler och fler vill – eller behöver – göra.
Camino de Santiago
Idag är den mest kända pilgrimsleden spanska Camino de Santiago. Den lockade över 300 000 vandrare under 2019.
Men man måste inte åka långt för att pilgrimsvandra. Faktum är att världens nordligaste vandringsled har blivit pånyttfödd, och den börjar i Sverige. S:t Olavsleden sträcker sig 58 mil mellan Selånger strax utanför Sundsvall och Trondheim i Norge. I fjol vandrades den av runt 700 personer, att jämföra med de fem som vandrade 2012. Upprustningen av leden påbörjades 2012 av Putte Eby, besöksnäringsstrateg i Östersund.
– Mitt mål var att skapa Sveriges svar på Camino de Santiago och det tror jag fortfarande är möjligt. Pilgrimsvandring är stort just nu, säger han.
I dag finns det pilgrimsleder på flera orter i Sverige.
Religiösa kopplingar
Det har varit ännu större. Pilgrimsvandringen som fenomen växte sig stark under medeltiden i Europa. Från början hade den religiösa kopplingar, där pilgrimen gav sig ut på en vallfärd mot en helig plats. Det fanns främst fyra viktiga destinationer för katolska pilgrimer: Rom, Jerusalem, Santiago de Compostela och Nidaros, numera Trondheim, i Norge.
I dag finns det pilgrimsleder på flera orter i Sverige, en del som tar många dagar i anspråk, andra som bara tar några timmar att vandra. Den kändaste och mest fungerande långleden är S:t Olavsleden och den lockar också en hel del utländska vandrare.
– Intresset för S:t Olavsleden ökar stadigt år från år, framför allt för vandrare utanför Sverige och Norge. Flest kommer från Tyskland och Holland, berättar Putte Eby.
Leden är uppkallad efter Olav Haraldsson. Han var först kung av Norge, sedan framgångsrik plundrande viking och så småningom helgonförklarad. Efter två år i landsflykt landsteg han i Selånger 1030 och påbörjade sin vandring till Norge, för att återta makten som kung.
På S:t Olavsleden är det ett varierat landskap som väntar. Det är en lång vandring men relativt lättvandrad. Du går genom byar och skogar, längs stigar och landsvägar och senare förbi renbetesmarker och fjäll.
Jag kan inte säga att jag är religiös men en pilgrimsvandring blir ändå en andlig upplevelse.
Ett inre mål med vandringen
I dag finns det lika många anledningar att pilgrimsvandra som det finns vandrare. Enligt Putte Eby söker pilgrimsvandraren ytterligare dimensioner än vad en vanlig vandringsled kan ge.
– Den moderna pilgrimen är inte per definition kristen, men det finns ett inre mål med vandringen.
En som förälskat sig i pilgrimsvandring är Lisa Seppälä, 69. Hon har pilgrimsvandrat i både Spanien och Sverige. Det började 2017 när hon vandrade en mindre del av Camino de Santiago. Det gav mersmak och två år senare gav hon sig på att vandra hela leden, men fick avbryta efter 30 mil på grund av värmen. Hon har också vandrat pilgrimsleder som finns i Skara-trakten där hon bor. Även de korta turerna har en tjusning. Pilgrimsvandringen betyder mycket för henne.
– Jag älskar det. Man får uppleva så många möten och historia i form av kyrkor och katedraler. Samtidigt finns det en enkelhet i pilgrimsvandringen som tvingar en att ta dagen som den kommer.
Det är anmärkningsvärt att pilgrimsvandringen fått ett uppsving i en värld som blir alltmer sekulariserad. Men för många verkar det ändå vara en vandring med spirituella inslag.
– Jag kan inte säga att jag är religiös men en pilgrimsvandring blir ändå en andlig upplevelse. Det känns så när man besöker vackra gamla kyrkor men också tack vare naturupplevelserna.
Enkelheten i centrum
När man pilgrimsvandrar är enkelheten i centrum. En etablerad led är oftast lättillgänglig, det krävs inte så mycket förkunskap. Till skillnad från en fjällvandring är inte överlevnaden i fokus. På en upprustad led finns restauranger, boenden och oftast många medvandrare nära till hands. I fråga om den typen av infrastruktur har S:t Olavsleden kommit långt, men står ändå inför vissa utmaningar. Det måste till fler boende-alternativ och det är måhända lite av ett moment 22. Fler vandrare ger mer och bättre service, mer service ger fler vandrare.
Text Emma V Larsson
Åtta av Sveriges pilgrimsleder
Dag Hammarskjöldsleden
Vad: En modernare variant av begreppet pilgrimsled är Dag Hammarskjöldsleden mellan Abisko och Nikkaluokta i Norrbotten. Den har fått sitt namn efter Dag Hammarskjöld.
Längd: 105 kilometer
Terräng: Pilgrimsleden följer till stor del klassikern av fjäll-leder: Kungsleden. Man är med andra ord mitt ute i fjällvärlden, vilket kräver mer förberedelser.
Service: Man kan övernatta i Svenska Turistföreningens stugor som finns efter leden. Där finns stugvärdar under ordinarie sommarsäsong. Avstånden mellan stugorna är 13–23 kilometer. Det går också bra att tälta.
Tips: Efter leden finns sju utvalda meditationsplatser med korta texter hämtade från ”Vägmärken”, Dag Hammarskjölds efterlämnade anteckningar. Den första meditationsplatsen ligger endast två kilometers vandring från Abisko. Det gör att även tillfälliga besökare i Abisko kan göra en kortare pilgrimsvandring. Sträckorna mellan de övriga meditationsplatserna varierar mellan 8–21 kilometer.
svenskakyrkan.se/luleastift/pilgrimsled
Sankt Olofsleden
Vad: En dryg mil söder om Brösarp ligger byn S:t Olof vars kyrka är ett gammalt och betydelsefullt pilgrimsmål. Sankt Olofsleden sträcker sig mellan Lund och Simrishamn.
Längd: 135 kilometer
Terräng: Terrängen är lätt att röra sig i, omgivningarna vackra och varierade. Du passerar odlingslandskap, går på stigar och vägar genom skog och längs åar. Mot slutet av vandringen förvandlas den öppna slätten till gröna bokskogar. Vägen slutar vid havet, i den medeltida hamnstaden Simrishamn, och Sankt Nicolai kyrka.
Service: Det finns gott om service längs med leden, men gör en plan innan avresa så du vet var du ska övernatta. Sankt Olofsleden är inte utmärkt överallt, viktigt att ha karta. Det finns digital att ladda ned, med all info som behövs.
Tips: Hela leden brukar vandras på cirka fyra-fem dagar. Om du vill göra en kortare tur på en eller två dagar är det fint att gå baklänges, från Simrishamn till Sankt Olof. Det är en vandring på 28 kilometer och du passerar Tumathorp där människor bott i 6000 år och där det stora premonstratensklostret låg i 400 år. Info om etapper och boende kan du hitta på pilgrimsvagen.se/
Pilgrimscentrum i Tyresö
Vad: I Tyresö, strax söder om Stockholm, ligger Pilgrimscentrum som har flertalet leder att välja mellan.
Längd: Från Pilgrimscentrum utgår fyra pilgrimsleder. Den kortaste är tre kilometer och den längsta 11,5 kilometer.
Terräng: Vandringarna går både på skogsstigar och vägar. Det kan vara ganska kuperat och det krävs lite flås.
Service: Du kan hämta kartor i Tyresö församlingshem. Pilgrimscentrum ligger i vackra slottsparken, vid Tyresö slott. Där finns det vandrarhem, restaurang och café.
Tips: Den så kallade Nyckelvandringen är 11,5 kilometer och en fin dagstur. Längs med vandringen finns sju markerade platser som är uppkallade efter ”Pilgrimens sju nycklar”. I Pilgrimscentrum kan du få ett häfte med en kortare text att läsa vid varje markerad plats. På så sätt får din vandring en mer reflekterande karaktär. Vandringen går genom vacker natur längs Albysjön och Fatburen.
tyresoforsamling.se/pilgrimscentrum
Romboleden
Vad: Romboleden är en naturskön långled som börjar i Munktorp utanför Köping och sträcker sig till S:t Olavs grav i Trondheim. Den har anor från 1000-talet och var en fungerande pilgrimsled ända in på 1500-talet.
Längd: Cirka 90 mil
Terräng: Leden betecknas som enkel och följer såväl vägar som stigar. Landskapet är varierande. Du går genom vackra Bergslagsbygden, in på gamla fäbodstigar i Dalarna och vidare över Vemdalen in i Norge.
Service: Romboleden genomgår för närvarande en upprustning. Målet är att man ska kunna vandra med lätt packning hela vägen. Än så länge är märkningen av leden fortfarande under uppbyggnad och det finns inte möjlighet till övernattning inomhus längs hela leden.
Tips: På naturkartan.se finns en digital karta över Romboleden, samt info om en del etapper. Ledens första etapper mellan Munktorp – Köping – Uttersberg är en fin och lättvandrad sträckning på cirka 42 kilometer.
svenskakyrkan.se/romboleden
Ingegerdsleden
Vad: Hösten 2014 invigdes Ingegerdsleden som slingrar sig mellan Storkyrkan i Stockholm och Uppsala domkyrka. Det är en fin led som kan vandras i ett svep under en vecka, eller en dagsetapp i taget.
Längd: Elva mil
Terräng: Leden är lättvandrad. Den slingrar sig på gång- och cykelvägar, skogsstigar och gamla landsvägar mellan medeltidskyrkor, gamla bondbyar, herresäten och sjöar.
Service: Det finns en del vandrarhem, bed & breakfast och hotell längs med vägen. Boka innan du ger dig av. De flesta etappmål har kort avstånd till kollektivtrafik. Det är alltså möjligt att återvända hem eller till valt boende och fortsätta vandringen nästa dag.
Tips: Etapp 4 är en fin dagstur som startar vid Rosersberg slott och sträcker sig cirka 13 kilometer till Sigtuna. Du passerar historiska platser, naturreservat och Mälaren. Fin lunch får du halvvägs på Steninge Bruk i Steninge slottsby. Du kan ta pendeltåget både dit och hem. Leden är omarkerad, så guidebok är viktigt. Det finns att ladda ner här:
svenskakyrkan.se/stockholmsstift/ingegerdsleden
Pilgrimsleden i Dalsland
Vad: En varierad vandringsled som tar dig genom det dalsländska landskapet, från Vänersborg i söder till Edsleskog i Åmåls kommun i norr.
Längd: Tio mil
Terräng: Terrängen är emellanåt tuff men naturen är svårslagen. Man vandrar mestadels på skogsstigar, traktor- och landsvägar.
Service: Längs Pilgrimsledens norra del finns flera lägerplatser med eldstad och vindskydd för övernattning, vilket gör att leden passar för såväl endags- som flerdagsturer. Det finns också möjlighet att bo på hotell eller vandrarhem på vissa platser utmed vandringen.
Tips: Leden har nyligen förlängts med en ny omärkt del, ända till Svanskog. Från Mellerud till Upperud går leden mestadels längs gång- och landsvägar förbi flera medeltida kyrkor. I Upperud ändrar vandringen karaktär till en riktigt vacker vildmarksled. Den som vill uppleva äkta, dalsländsk urskog ska vandra längs den norra delen av Pilgrimsleden, som stundtals är riktigt dramatisk.
vastsverige.com/mellerud/produkter/pilgrimsleden/
Birgittaleden
Vad: Birgittaleden är en pilgrimsväg genom det öppna östgötska landskapet, som knyter ihop delar av den heliga Birgittas liv. Leden startar i Söderköping, går genom Linköping och har sitt mål i Vadstena klosterkyrka.
Längd: Den är cirka 145 kilometer lång och uppdelad i sju dagsetapper.
Terräng: Vandringen anses vara enkel på lättframkomliga vägar. Birgittaleden slingrar sig förbi ett öppet landskap, sjöar och Göta Kanal, samt passerar många kloster och kyrkor. Den är i stora delar framkomlig för rörelsehindrade på sträckan Linköping – Borensberg.
Service: Det finns hotell och vandrarhem, samt butiker och restauranger längs vägen. Leden är inte markerad i terrängen. Man får följa kartor och vägbeskrivningar som finns att ladda ner. Där finns också meditationer och tips om övernattning längs vägen.
Tips: Det är populärt att påbörja sin vandring vid Domkyrkan i Linköping och därmed ha fyra dagars vandring framför sig. Gratis guidebok kan laddas ned på pilgrimscentrum.se
S:t Olavsleden
Var: S:t Olavsleden är en lång led som sträcker sig 580 kilometer mellan Selånger och Trondheim. Hela leden brukar ta en månad i anspråk att vandra. Men man kan också välja att vandra ett fåtal etapper under några dagar. Längs många sträckor kan du åka lokaltåg eller buss. Du kan alltså börja och sluta lite var du vill. Leden är även populär att cykla.
Boende: Det finns olika typer av boende, allt från hotell till enkla pilgrimsboenden och stugor. Vad gäller service efter leden behöver man ha lite framförhållning då den på vissa ställen går i områden som inte har någon bebyggelse. Det finns boendeförteckning på stolavsleden.com.
Pandemi-säkerhet: Gränsen mellan Sverige och Norge är i skrivande stund delvis stängd. Detta gäller också en del boenden där man inhyses i någons hem. Det är oklart hur länge, så detta bör kontrolleras när man planerar sin vandring. Det är också fullt möjligt att göra en så kallad bilgrimsvandring. Stora delar av S:t Olavsleden följer mindre vägar, så det går att upptäcka många fina platser med bil och promenera till sevärdheter.
SENIORTIPS
Leden passerar många fina kyrkor. Några av de vackraste är: Borgsjö, Frösö och Åre gamla kyrka.
Hällristningarna i Glösa, som man passerar på etapp 13 mellan Nälden och Alsen. Man tror att ristningarna gjordes för 6000 år sedan.
Det finns ett antal besöksvärda hembygdsgårdar längs med leden. Bland annat vid Torkarlsberget i Matfors, Huberget i Stöde, Näskott nära Nälden och Römmen i Mörsil.
Muséet Jamtli i Östersund där du kan se Överhogdalstapeten – en av världens äldsta textilier daterat till tidig medeltid.
Res hit: Selånger når du enkelt via Sundsvall. Dit kan du åka SJ-tåg, buss eller flyga. Den som kommer till Sundsvall med tåg kan följa ledmarkeringar en mil från stationen till Selånger.
stolavsleden.com