Frukt- och grönsaksdisken är en ny värld och mejeriutbudet har ökat explosionsartat. Och varför äter vi mer kött och mindre fisk? Matetnologen Håkan Jönsson har jämfört dagens matutbud i affärerna med 1970-talet och det är en hisnande utveckling.
I ett kortare klipp på Youtube tar Jönsson oss med på en vandring genom en livsmedelsbutik.
– Året om finns det frukt och grönsaker från hela världen. Nästan ingenting fanns utom mer än kanske vid jul om vi går tillbaka till 1970-talet, säger Jönsson.
Han berättar vidare att tvärtemot vad många tror så har köttkonsumtionen ökat de 30 senaste åren medan vi äter mindre fisk.
Men den absolut största förändringen hittar han vid mejeridisken.
– I slutet på 1960-talet fanns det tio olika mejeriprodukter och då var du ändå tvungen att räkna 3-decilitersstandardmjölken och 1-literstandardmjölken som två olika produkter. I dag finns det nånstans mellan 500 och 700 olika produkter beronde på hur man räknar, säger Jönsson.
Du hittar Youtube-klippet här.