När man går i pension får man äntligen tid för det där man älskar att göra. Här får du möta seniorer som alla har varsin passion. Först ut är P-G Bentz, fågelskådare och naturfotograf.
När P-G var sju år fick han boken Svenska fåglar skriven av Folke Rösiö och en kikare i present av sin morfar. Det var förstås inget han kunde ana då, men de presenterna skulle komma att prägla resten av hans liv.
– Morfar hade ett naturintresse han förde över på mig. Hans far var kusin med Bruno Liljefors så intresset låg kanske nedärvt i generna.
Om somrarna när P-G var liten brukade familjen bo på pensionat några veckor varje sommar. Han var ofta ute och fiskade med sin morfar och när de satt där i båten och såg olika fåglar flyga förbi berättade morfar vad de olika arterna hette.
– Sedan dess är det fåglar som gäller för mig, säger P-G. Utom under en period i tonåren när intresset fick ge vika lite för ett annat intresse som kom in i bilden, nämligen flickor. Jag brukar säga att jag haft fyra stora intressen som alla börjar på ”f”: fåglar, flickor, fotografering och frimärken.
En magisk upplevelse
Efter många år med jobb och familjebildning i Norge och några i Stockholm, på Naturhistoriska Riksmuseet, kom P-G tillbaka till Skåne i början av 90-talet. Han hade fått jobb som chef på dåvarande Malmö Naturmuseer. Men vid millennieskiftet startade han eget och började försörja sig på bland annat fotografering av fåglar och arbete med olika tidskrifter. Han ville kunna ägna sig helt och hållet åt fåglarna och fotograferandet.
– Jag bosatte mig i Falsterbo, rakt under flyttfågelssträcket. Ungefär 500 miljoner fåglar lämnar den skandinaviska halvön varje höst, från augusti till november. Jag kan sitta i min trädgård en vacker septemberdag och bara njuta av att se det fantastiska rovfågelsträcket rakt över mig. Det är en magisk upplevelse! Folk vallfärdar hit från hela Europa för att se fåglarna ge sig av. Falsterbo är ett av tre ställen i Europa som anses bäst för att följa höstens flyttfågelsträck. De andra två är Bosporen och Gibraltar.
P-G Bentz
Ålder: 73 år
Tidigare yrke: Ekolog med inriktning zoologi.
Passion: Fåglar! Är en prisad ornitolog, guide, föreläsare samt naturfotograf och en av arrangörerna av Falsterbo Bird Show.
Favoritfåglar: ”Jag har en svaghet för svartvita fåglar som skärfläcka, snösparv, hussvala, stjärtmes och faktiskt även skatan.”
Fågelvänlig trädgård
P-G’s hus ligger bara ett par hundra meter från södra stranden på Falsterbonäset. Hit når fåglarna innan de flyger vidare över havet och vidare mot Danmark. Han har satsat fullt ut på att göra sin cirka tusen kvadratmeter stora trädgård så fågelvänlig som möjligt med bärbuskar, fröautomater, talgbollar, holkar och fågelbad.
– Jag har en damm med näckrosor också, dit kommer de för att bada och dricka.
Alltmedan P-G kan sitta lugnt tillbakalutad på sin veranda eller på en stol i trädgården. Beredd med kamera och ett enormt teleobjektiv. Han har tagit fantastiska bilder på fåglar som badar, äter, spanar eller bara vilar en stund. Ibland hamnar bilderna i Skånes Ornitologiska Förenings tidskrift, där P-G är teknisk redaktör.
– Jag har sett åtta olika örnarter från min tomt. Hökörnen har jag fortfarande kvar, den har jag inte sett. Det går inte att se allt, 75 procent av flyttfåglarna flyger om natten och orienterar sig med hjälp av stjärnhimlen och jordmagnetfältet. Om jag går ut mitt i natten kan jag höra rödvingetrastar och taltrastar. Man ser dem inte, eftersom det är mörkt, men det är ett spännande och vackert ljudspel.
Det blir fjortonde året i rad nu i höst som jag står ute vid fyren och guidar.
Mycket kunskap om fåglar
Att fåglar kan se så väldigt olika ut är också fascinerande, tycker P-G. Vissa är imponerande stora, andra pyttesmå. Vissa gråbruna, andra färgsprakande.
-Tänk havsörnen med sina fem kilo, och så kungsfågeln med sina fem gram! Fantastiska små liv som kan ta sig ner till Västeuropa på sina små sköra vingar. Och så har vi färgerna som också skiljer sig åt – ofta är de som har lite mer diskreta färger fantastiska sångare medan de med sprakande fjäderskrudar bara kraxar lite.
Han har samlat på sig mycket kunskap om fåglar genom åren och är ofta anlitad som guide för grupper från olika länder som kommer hit för att få ta del av fågellivet på Falsterbonäset.
– Det blir fjortonde året i rad nu i höst som jag står ute vid fyren och guidar.
Kartlägga flyttningsvägar
Varje höst ringmärks också 15-25 000 fåglar vid Falsterbo Fågelstation. Även där är P-G engagerad.
– Det är spännande eftersom man kan få veta mycket om fåglarna på så sätt. Vilka vägar de tar, hur många som kommer tillbaka och så vidare. Tidigare var ringmärkningen framförallt ett redskap för att kartlägga flyttningsvägar. Men sedan 1980 är den standardiserad så att man kan jämföra insamlade data över tid och på så vis se bland annat vilka arter som ökar eller minskar.
– Tropikflyttarna, som exempelvis lövsångaren, har minskat under lång tid nu. Det kan bero på skövling av skog och även global uppvärmning. I och med att det blir allt varmare infaller toppen av insekter tidigare. Flyttfåglar som kommer långt ifrån har en inbyggd klocka vilket gör att de ger sig av ett visst datum. Då kan det hända att de kommer lite för sent, att insektsboomen redan är över när de väl kommer hit och att ”serveringen är stängd”. Medan kortflyttarna i huvudsak följer temperaturen och hänger med i väderväxlingarna på ett annat sätt. De kan till och med flyga upp hit och sedan ner igen om det blir bakslag för våren.
Oförutsägbara och fria
När P-G guidar brukar han säga att ”har vi tur får vi se en sån idag”. Men lova kan han inte. Det är det som är det härliga med fåglar – att man aldrig vet vad man ska få se. Fåglar är oförutsägbara och fria.
– Vill man vara säker på att se det man tänkt sig får man nog satsa på blommor istället. Vad som helst kan dyka upp när det gäller fåglar. Och det är det som gör det så magiskt.
Text Ulrika Palmcrantz/Eva Lindh
Foto Niklas Palmklint
Foto fåglar P-G Bentz