Glädjebesked: Isoleringen av äldre ska minska
Anders Tegnell.
Nyheter | Pandemin

Glädjebesked: Isoleringen av äldre ska minska

De särskilda rekommendationer som gällt för personer över 70 år kommer att ändras. Det säger nu statsepidemiolog Anders Tegnell.

Jan Arleij
Publicerad 2020-09-01

I SVTs Aktuellt på tisdagskvällen (1/9) kom det efterlängtade beskedet.

– Vi hoppas att om ett par månader kunna nå fram till ett upplägg som minskar deras isolering högst avsevärt, sa Anders Tegnell.

Ett liv som andra

Eftersom smittspridningen gått ner i Sverige har Folkhälsomyndigheten börjat undersöka möjligheten att lätta på de nuvarande rekommendationerna för äldre.

– Vi vill att det ska vara lika för alla i Sverige. Vi hoppas med den här låga smittsspridningen att även de som är i riskgruppen ska kunna leva ett liv som vem som helst i Sverige, sa Anders Tegnell.

Välkommet besked

En som länge har kritiserat särbehandlingen av 70-plussarna är riksdagsledamoten Barbro Westerholm (L).

– Jag tror att det som nu sagts från Folkhälsomyndigheten ger en frihetskänsla hos väldigt många, säger Barbro Westerholm i en kommentar till SVT.

– Jag hoppas att Folkhälsomyndigheten går ut med det nya beskedet så snart som möjligt.

SPF Seniorerna välkomnar beskedet

SPF Seniorernas ordförande Eva Eriksson har länge bildat opinion för att 70-plussarna inte ska dras över en kam. Det är orimligt att isolera en enskild och stor grupp på det sätt som skett.

– Det är en positiv signal från Folkhälsomyndigheten att de lyssnat på vår oro och våra budskap. Det håller inte att stuva undan en stor grupp människor som vi 1,6 miljoner 70 år och äldre på obestämd tid.

Eva Eriksson, SPF Seniorerna
Eva Eriksson.

– Det handlar både om de negativa effekter en isolering kan få på vår hälsa, vikten av social gemenskap för att känna sig trygg och frisk men också om seniorers roll i samhället.

Beskedet öppnar för att seniorer också kommer att kunna bidra mer.

– Likväl som vi saknar att kunna krama familjemedlemmar och känna oss fria att göra det vi önskar i vardagen så behöver samhället också oss. Vårt stöd till barn och barnbarn, gemenskap och friskvårdsaktiviteter i föreningar samt både ideellt och betalt arbete, säger Eva Eriksson.

– Vi som seniororganisation behövs runt om i landet för att arbeta med uppdraget att förbättra livskvaliteten och motverka ensamhet.

Men även om Folkhälsomyndighetens signal är hoppfull så håller Eva Eriksson försiktighetsprincipen högt.

– De närmaste 1-2 månaderna blir avgörande, vi kan inte ta något för givet än. Det är fundamentalt att alla i samhället nu hjälps åt, tar sitt ansvar och håller nere smittspridningen. Vi måste hålla i och hålla ut även fortsatt och följa rekommendationerna – det gäller alla åldersgrupper och i alla delar av samhället.

Dölj faktaruta
Jan Arleij
Publicerad 2020-09-01

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hornsgatan 172, Stockholm
Postadress: Box 38063 100 64 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas