Rabarber och jordgubbar är en klassisk kombination. Här serveras de i hemgjorda tunnbrödsstrutar med grädde eller glass.
400-500 gr rabarber
2,5 dl rårörsocker
1 vaniljstång
1 tsk stött kardemummakärnor
2 msk vatten
0,5 l färska jordgubbar
- Tvätta rabarbern och ta bort det fula.
- Skär rabarbern i mindre bitar.
- Häll i socker och vatten i en kastrull och lägg i rabarbern (skär längs med stången och »öppna« den) och vanilj- stången.
- Låt allt smälta och tillsätt den stötta kardemumman.
- Låt sjuda 10 min.
- Låt svalna.
- Blanda ner dom skurna färska jordgubbarna.
Tunnbrödsstrutar
1 påse runt mjukt tunnbröd
lite smör
kanel tandpetare bakplåtspapper
- Bred tunt med smör och pudra på kanel på en sida av brödet.
- Rulla brödet till en strut och vik in botten. Fäst botten och sidan med en tandpetare.
- Rulla lite bakplåtspapper och stoppa ner i öppningen av struten för att hindra den från att sjunka ihop.
- Grädda i 225 grader i 5-6 min.
- Ta ur tandpetaren och pappret och låt svalna.
- Fyll struten med vispad kokosgrädde eller grädde eller glass.
- Toppa med rabarber- och jordgubbskompotten.
Recept: Anna Ranung
Foto: Per Ranung
Artikeln är hämtad ur Senioren nummer 5 / 2020. Missa inget innehåll - bli medlem i SPF Seniorerna och få Senioren kostnadsfritt eller starta en prenumeration på Senioren.