Doften av hägg och syren är beroendeframkallande. Och blommorna smakar dessutom gott som här i en sorbet.
4 PORTIONER
1,5 dl vatten
1,5 dl strösocker
100 g färska syrenblommor
100 g färska häggblommor
1 gelatinblad
1. Koka upp vatten och socker i en kastrull. Dra av kastrullen från plattan.
2. Lägg blommorna i en bunke och slå den heta lagen över. Låt stå och dra tills sockerlagen har svalnat och sila sedan ned vätskan i en kastrull.
3. Låt gelatinbladet ligga i en skål med kallt vatten i 5-10 minuter.
4. Värm upp sockerlagen något, lägg ned gelatinet och rör om tills det har smält.
5. Låt lagen svalna helt och kör den sedan i glassmaskin tills den har en fast och krämig konsistens. Låt sorbeten stå i frysen i minst en timme.
Recept: Lisen Sundgren
ur boken Äta vilda växter