Håll dig frisk i karantänen
Foto: Eva Lindblad
Hälsa | Hälsa

Håll dig frisk i karantänen

Professor Stephan Rössner är en auktoritet inom kost, hälsa och motion vid övervikt. Han vet också en hel del om hur man håller sig frisk och kry i allmänhet. Inte minst hur man klarar ett isolerat liv i karantän.

Ulrika Palmcrantz
Publicerad 2020-05-11

När vi hörs tidig förmiddag har Stephan Rössner redan hunnit med ett träningspass – dels det tjugo minuter långa som SVT sänder med Sofia Åhman varje morgon, dels på motionscykeln – samt duschat och ätit frukost. Nu kan resten av dagen börja.

Gör listor

– Just det här att ha struktur på sina dagar tror jag är väldigt viktigt. Inte minst nu när vi ska leva isolerade och mest hålla oss hemma.

Själv gör han listor över sådant han ska göra. Det tycker han är ett bra tips om man är en sådan som har lite svårt att komma igång. På hans lista står saker som att gå igenom fotoalbum, baka fröknäcke och rensa på vinden.

Bakar varannan dag

– Jag bakar fröknäcke varannan dag, det är alltid någon som äter upp det ganska fort, jag vet inte vem, säger han och skrattar.

Över huvud taget finns det massor att göra hemma om man tänker efter, menar Stefan. Böcker man inte läst eller i alla fall inte läst på väldigt länge. Recept man aldrig hunnit laga, saker som behöver gås igenom … ja, listan kan nog egentligen bli oändlig.

Varva sysslorna

– Alla har väl hyllor och garderober man inte gått igenom på väldigt länge. Det finns mycket man kan upptäcka där. Både sådant man kan rensa bort men kanske också sådant man blir glad att återupptäcka. Sedan gäller det att varva sysslorna. Man orkar ju inte sitta och läsa en hel dag i sträck. Inte vara ute och gå en hel dag heller, det måste varieras.

Flera tänker lika

Häromdagen åkte Stephan och hans fru Britta en sväng till återvinningen med saker de rensat bort. Det visade sig att de långt ifrån var ensamma om den idén.

– Det var en flera hundra meter lång kö bara för att komma in på återvinningsstationen. Vi fick ge upp. Det är uppenbarligen fler än vi som är hemma och rensar och går igenom sina saker nu…

Stephans tips under karantän

  •  Ha struktur på dagarna.
  •  Skriv en lista på sådant du ska göra.
  •  Gå ut en promenad varje dag.
  •  Gör gärna lite träning inomhus också.
  •  Gå igenom frysen och skafferiet och gör något gott med det som finns där. Vi hittade en massa frysta bär som vi gjorde goda pajer av.
  •  Läs böcker du inte hunnit läsa eller läs om dina favoriter.
  •  Skaffa Netflix eller HBO eller någon annan filmkanal. Om du tycker det känns knepigt, låt någon hjälpa dig att installera det (som spritar händerna först och håller sig på avstånd!)
  •  Gå igenom din telefonlista och ring en vän eller bekant varje dag.
  •  Man kan också ringa någon och lösa korsord tillsammans över telefonen. Eller göra Melodikrysset ihop, det är kul.
  •  Nu finns tiden att göra de där långkoken man aldrig gör. Gå igenom kokböckerna därhemma.  Själv har jag gjort rödlökschutney och picklat grönsaker.
Dölj faktaruta

Lite varje dag

Stephan och Britta har förmånen att ha en trädgård de kan vara i. Där finns förstås också massor att göra så här års. Kanske lite för mycket egentligen.

– Men man kan göra lite i taget. Det kommer jag ihåg att mina föräldrar sa också, när de var gamla, att vi gör lite varje dag. Någon timme i trädgården. Sedan kan man gå in och dricka kaffe och göra något annat. Men lite varje dag blir något i slutändan.

Många pratar

Varje dag ser Stephan också till att gå en promenad runt en liten sjö i närheten.

– Det är ofta massor av folk ute och går där, man är inte direkt ensam. Och först kan man tro att folk är galna som går och pratar för sig själva, innan man ser att de har hörlurar i öronen.

Ta fram telefonboken

Att se till att komma ut en stund och få frisk luft varje dag, röra på sig, äta gott och se till att ha något att göra inomhus också. Det är grundreceptet för att hålla sig pigg och kry i dessa tider, menar Stephan.

– Sedan är det förstås lite svårare för dem som lever helt ensamma och inte har någon att äta eller titta på tv tillsammans med. Men då är mitt tips att plocka fram sin telefonbok eller adressbok och varje dag ringa någon gammal bekant eller släkting. Det gör stor skillnad både för en själv och den man ringer.

Digital vinprovning

– Det finns folk som verkligen är kreativa och hittar på roliga saker. Min dotter har en kompis som ordnade vinprovning utan att de sågs fysiskt. De inbjudna fick ställa ut fyra glas utanför dörren, så åkte provningsledaren runt och fyllde på dem och sedan fick de smaka och prata om vinerna över nätet.

Många bra serier

Har man inte Netflix eller HBO eller någon annan filmkanal tycker Stephan det kan vara läge att skaffa det nu.

– Det finns så mycket bra kvalitetsfilm att titta på. Vi tittade på trettio avsnitt av The Crown, vi satt om kvällarna och kunde knappt sluta. Det blev som en historielektion varje gång eftersom vi också läste på kring det som hände i serien. Nu tittar vi på Unorthodox som är väldigt bra också, om en judisk flicka som flyr från en sträng ortodox miljö och ett olyckligt äktenskap. Vet man inte vad man ska se är det bara att titta i dagstidningarna. De tipsar alltid om vad som finns.

Förgyll tillvaron

Det finns inga mirakelmetoder för att hålla sig frisk i coronatider. Men att leva sunt och förgylla sin tillvaro med sådant man gillar räcker långt bara det. Kryddat med lite extra försiktighet förstås, visst lyder vi alla Anders Tegnell och tvättar våra händer och håller avstånd?

Text: Ulrika Palmcrantz
Foto: Eva Lindblad

Boktips!

Stephan Rössner är också aktuell med en ny bok: Bantardoktorn rockar fett, med anekdoter från hans 55 år som läkare. Han beskriver hur han under den här tiden fått se ett helt nytt hälsomedvetande växa fram. På 60-talet studerade man sjukdomar och riskfaktorer, långt senare började man intressera sig även för friskfaktorer.

– Det bästa som hänt genom utvecklingen är att så många fler är så mycket friskare nu, och lever så mycket längre. Mediciner har blivit effektivare och bättre. Förut kunde man behöva vara inlagd för att klara biverkningarna av till exempel blodfettsmediciner. Idag äter man dem som p-piller ungefär, säger Stephan.

Dölj faktaruta
Ulrika Palmcrantz
Publicerad 2020-05-11

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hornsgatan 172, Stockholm
Postadress: Box 38063 100 64 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas