Expertsyndromet och coronapandemin
Blogg | Ingmar Skoogs Coronablogg

Expertsyndromet och coronapandemin

Under 20 år föreläste jag på läkarutbildningen om kris- och katastrofpsykiatri. En del erfarenheter från det dyker nu upp under covid-19 pandemin

Ingmar Skoog
Publicerad 2020-04-16

Under 20 år föreläste jag på läkarutbildningen om kris- och katastrofpsykiatri. Bakgrunden var att vi under några få år fick en stor erfarenhet av detta i Göteborg. Det var bland annat Backaplansbranden, en flygolycka i Sundsvall där de omkomna kom från Göteborg, Göteborgskravallerna och Tsunamin.

När det händer katastrofer eller stora olyckor finns det olika definitioner. Definitionen på en stor olycka i sjukvården är att man inte klarar av situationen med normala resurser, att man måste omdisponera eller kalla in extra personal. Katastrof är när man trots det inte längre kan upprätthålla samma höga kvalitetskrav som vanligt. Ofta måste man improvisera och hitta lösningar som inte skulle kunna användas i normala situationer.

I samband med pandemin är man också tvungen att improvisera och ibland hoppa över regler som gäller i vanliga fall

När vi tog hand om efterlevande och anhöriga efter Backaplansbranden gick jag omkring med lugnande tabletter och sömnmediciner i påsar i fickan. Om jag tyckte att någon hade akut behov av detta så delade jag ut 2-3 tabletter. Det fanns ingen tid till journalföring. I samband med pandemin är man också tvungen att improvisera och ibland hoppa över regler som gäller i vanliga fall, till exempel regler om upphandling och sjukskrivningar.

En etablerad term i katastrofpsykologin är expertsyndromet. Det betyder att när det sker en katastrofhändelse, som den här pandemin, dyker det upp massor av personer som anser att just de är experter och har lösningen på problemet. Ni kommer alla ihåg hur många plötsligt blev smittskyddsexperter och epidemiologer. Problemet med expertsyndromet, som även kan drabba riktiga experter, är att man slutar lyssna på andra. Jag vet eftersom jag själv drabbats av det ett antal gånger. Vid de tillfällena brukade jag ta ett djupt andetag och ta en promenad. Ibland hjälpte det.

Problemet med expertsyndromet, som även kan drabba riktiga experter, är att man slutar lyssna på andra

När nu diskussionen kommit om hur covid-19 kommit in på äldreboenden så har plötsligt de riktiga smittskyddsexperterna och virologerna blivit experter på äldre. Och blivit väldigt konfunderade över hur smittan kunnat drabba de sköraste äldre. Med tanke på hur mycket som handlar om äldre är det väldigt märkligt att experter på äldreområdet ännu inte blivit tillfrågade om hur man bäst skall undvika att de sköraste äldre på äldreboenden och i hemtjänsten blir smittade. Man borde ha förberett detta redan när de första larmrapporterna kom från Italien.

Se där. Jag har redan drabbats av expertsyndromet. Igen. Det är som sagt inte första gången.

Fundering: Katastrofhändelser är alltid oväntade. Exempel på det är att vi ofta lär oss nya ord i samband med det. Kom ihåg ord som tsunami eller bogvisir. Nu har vi lärt oss statsepidemiolog och flockimmunitet,

Jag avslutar med en länk till en debattartikel från 30 äldreforskare i Läkartidningen idag om behovet av experter. Riktiga experter.

 

Ingmar Skoog
Publicerad 2020-04-16

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hornsgatan 172, Stockholm
Postadress: Box 38063 100 64 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas