Är 70 verkligen det nya sköra?
Ingmar Skoog. Foto: Johan Wingborg
Blogg | Nyheter | Ny Expertblogg!

Är 70 verkligen det nya sköra?

Ingmar Skoog, föreståndare för Centrum för Åldrande och Hälsa, professor i psykiatrisk epidemiolog och läkare bloggar i Senioren. Din guide i epidemin. Han bjuder också på Dagens statistik. Läs!

Ingmar Skoog
Publicerad 2020-04-01

I dag är det lite mer än två veckor sedan Folkhälsomyndigheten uppmanade alla som är 70 år eller äldre att hålla sig undan sociala kontakter och absolut inte träffa barn och barnbarn. Plötsligt blev alla 70-plussare ihopklumpade till en skör grupp. 

”Vi måste skydda de äldre, 70-plussarna”, hör man från olika myndigheter. 

Den stora majoriteten, framför allt de yngre äldre, är ju aktiva och känner sig inte sjuka

Själv är jag 66 år och hör till dem som skall skydda er 70-plussare. I media pratas det nu mycket om de skrala 70-plussarna, de äldre. Men väldigt lite handlar om hur heterogen gruppen är. Den stora majoriteten, framför allt de yngre äldre, är ju aktiva, ibland mycket aktiva, och känner sig inte sjuka, trots att man har sjukdomar och kanske till och med mediciner. 

Vi brukar prata om att man idag ofta är frisk trots sina sjukdomar. Många 70-plussare arbetar fortfarande. I våra studier arbetar 20% av 70-åringar, oftast deltid. Efter 80 blir andelen sköra äldre vanligare, där är många helt beroende av hemtjänstpersonal eller vårdpersonal för att inte bli smittade. Väldigt lite i media skildrar coronaepidemin ur ett äldreperspektiv, väldigt lite tar upp vad forskningen vet om äldre och åldrande med ett perspektiv på pandemin. 

Därför beslutade jag ihop med Senioren att starta den här bloggen.

Själv började jag arbeta hemifrån för två veckor sedan. Har en liten aning av en förkylning, med lite lite snuva och lite lite hosta. Det har gått ganska snabbt att ställa om. Dagarna är fyllda av möten på Skype, Zoom och andra typer av videomöten. Försöker också springa lite varje dag för att hålla igång kroppen. Jag vet att man inte skall springa när man är förkyld, men jag är alltså minimalt förkyld. Rekommenderar dock ingen annan att göra det.

Och vem är jag? Jag är föreståndare för Centrum för Åldrande och Hälsa vid Göteborgs Universitet, med 160 forskare från 6 fakulteter och 18 institutioner vid Göteborgs Universitet. Jag är också professor i psykiatrisk epidemiolog och läkare.

Epidemiolog har ju blivit ett populärt begrepp idag och handlar om att studera sjukdomars utbredning, riskfaktorer och konsekvenser. Som epidemiolog har man ett helikopterperspektiv och man gillar siffror och statistik. Därför skall jag också ge statistik i den här bloggen. Jag är alltså 66 år och har alltså en marginellt ökad risk mot en 70-åring. 

Dagens statistik och epidemiologi (31/3)

Av de 180 som avlidit av coronaviruset var 88% över 70 år, två tredjedelar var över 80 år. 

Av 442 vårdtillfällen på intensivvård, gällde 23% personer över 70 år. 

Kommentarer:

  1. Andelen av dödsfallen säger egentligen inte så mycket om den individuella risken. Som jämförelse kan sägas att av de knappt 90 000 personer som dör varje år är 83% över 70 år. För att få ned dödstalen i befolkningen av coronaepidemin viktigt att man som 70-plussare undviker smitta
  2. 70-plussare är just nu inte den grupp som fyller upp sjukvårdens intensivvårdsresurser. Alltså viktigt att också yngre personer undviker smitta för att inte sjukvården skall braka ihop.

Här samlar vi alla blogginlägg:

 

Ingmar Skoog
Publicerad 2020-04-01

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hornsgatan 172, Stockholm
Postadress: Box 38063 100 64 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas