Stockholm har antalet seniorer som drabbats av covid-19 ökat de senaste dagarna. "Ta rekommendationerna på allvar", manar SPF Seniorernas ordförande Eva Eriksson.
– Epidemin har nått de grupper som helst inte ska bli sjuka. Det är våra äldre, de sköra och de med underliggande sjukdomar, säger Björn Eriksson, Stockholms hälso- och sjukvårdsdirektör till DN.
Bagatelliserats
Samtidigt har flera medier visat inslag med seniorer som på olika sätt bagatelliserar risken för viruset. Detta har i sin tur lett till en mängd upprörda inlägg från främst yngre privatpersoner som upplever att deras uppoffringar blir betydelselösa om riskgrupperna själva struntar i rekommendationerna.
Viktigt att följa
”Samhället stänger ner och ber oss i riskgrupper att begränsa smittrisken och de negativa effekterna för hela samhället – genom att just vi stannar hemma”, skrev SPF Seniorernas ordförande Eva Eriksson i en debattartikel i Expressen i fredags där hon tryckte hårt just på vikten av att seniorer faktiskt följer rekommendationerna.
Gå inte i affärer
”Vi som passerat 70 år rekommenderas att kraftigt begränsa våra kontakter med andra människor. Med andra ord, undvika att träffa vänner såväl som barn och barnbarn. Inte gå på gymmet, inte ta en kaffe med bekanta, inte gå i affärer och enbart ta promenader på egen hand.”
Hon manade till sammanhållning istället för konflikt.
”Om inte vi äldre ställer upp och gör vad vi kan för att klara krisen, varför ska de yngre då ställa upp för oss?”
Allas ansvar
I måndags inskärpte även statsminister Stefan Löfven under en videokonferens med seniorförbunden vikten av att seniorer följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Det är allas ansvar att undvika både att smittas och att smitta.
Handlingshjälpen
Det är dock många, både bland seniorer och övriga befolkningen som gör sitt bästa för att hålla situationen under kontroll i möjligaste mån och ”plana ut kurvan”. På Facebook har gruppen Handlingshjälpen startats för att personer ur riskgrupper ska kunna få hjälp att handla mat och annat.
Trygghetsgrupp
SPF Seniorerna har ställt in sina fysiska aktiviteter och lokalföreningar försöker underlätta tillvaron för isolerade på olika sätt.
SPF Seniorerna Skövde har till exempel bildat ”trygghetsgruppen” som har telefontid mellan 10 och 12 varje dag för att oroliga medlemmar ska kunna ringa och fråga kan ringa och fråga om såndant de undrar över.
Väntjänst på telefon
SPF Seniorerna Gnestabygden har tillsammans med PRO gjort ett utskick till kommunens seniorer där man uppmanat alla att följa rekommendationerna om social distans.
Nu håller man på att organisera en väntjänst via telefon, och börjar med de äldsta.
– Vi försöker leva upp till vårt måtto ”Aldrig ensam i Gnestabygden” även i dessa Corona tider, säger Jan Ancker, ordförande i SPF Seniorerna Gnestabygden.
Otroligt stolt
I ett utskick till samtliga medlemmar hyllar förbundsordförande Eva Eriksson den typen av aktiviteter.
– Det är fantastiskt att se hur det organiseras allt från ringkedjor till hjälp med matinköp. Det gör mig som ordförande otroligt stolt och jag uppmanar er alla att fortsätta med sådana initiativ.
Tid för omtanke
Samtidigt poängterar hon än en gång att man genom att minska risken för smittspridning i förlängningen påverkar sina egna och andras möjligheter att få vård.
– Detta är tiden för kärlek och omtanke, och inte tiden för strider. Var uthålliga, ta hand om er och fortsätt att ställa upp för era medmänniskor! Håll modet uppe, vi ser framtiden an tillsammans.