Har du alltid drömt om att läsa vid Harvard? Nu kan du göra just det - gratis hemma från soffan. Nätet är fullt av utbildningsmöjligheter och ofta behövs inga förkunskaper.
På nätet kan du hitta allt från gratis föredrag och föreläsningar till hela distansutbildningar på olika nivåer. Kan du engelska är utbudet ännu större, men det finns mycket även på svenska.
Här är några tips:
Läs på Harvard hemma
Edx.org samlar gratis webbutbildningar från flera av världens universitet, bland annat Sorbonne, Karolinska institutet och Harvard. Kurserna, som kan handla om hur man förhindrar pandemier som Ebola eller om 1700-talsopera, är öppna för alla och du tar del av dem i din egen takt. Efteråt kan du få ett kursintyg mot en administrativ avgift. Det gäller dock att du förstår det språk som kursen hålls på, oftast engelska.
https://www.edx.org/school/harvardx
Är du duktig på engelska kan du plocka upp alla möjliga kunskaper via Open University. Varför inte en kurs om Christoffer Marlows Doktor Faust, om vattenlevande däggdjur eller franska för nybörjare? Kurserna är på engelska, men inga andra förkunskaper krävs.
https://www.open.edu/openlearn/free-courses/full-catalogue
Sug i dig av scenframträdanden
TED (Technology, Entertainment, Design) är en konferens där forskare, experter och kända människor talar under parollen ”idéer värda att sprida”. Föredragen som är lätta att ta till sig och aldrig längre än en halvtimme filmas och finns gratis på nätet. En stor del är också textade till svenska.
Vill du ta del av TED-talks om allt från svarta hål, Canterburys sägner, global matförsörjning till tumbrottning går du till https://www.ted.com/talks Sätt ”Language” till ”Svenska” och börja botanisera bland ämnen och talare.
Dramaten och Nobelmuseet samarbetar om så kallade uppträdandeföreläsningar eller ”Performance Lectures” där forskare delar med sig av sina kunskaper med hjälp av teaterns regissörer, scenografer och skådespelare. Hittills har föredrag från fyra forskare inom vitt skilda ämnen som ”robotar” och ”lycka” filmats och klippts ner till kortare versioner du kan se gratis på nätet. Föreläsningarna är på svenska, den engelska rubriken till trots.
Sök på ”performance lecture dramaten youtube” så hittar du föreläsningarna.
Plugga med programserier
Utbildningsradion, UR, erbjuder både lärande programserier på olika teman och inspelade seminarier på webben från bland annat Bokmässan i Göteborg, Karlstad Universitet och Dietisternas riksförbund. Gå till URSkola.se och sök på ämne och utbildningsnivå för att hitta sådant som intresserar dig.
Drillas på distans
Vill du gå en hel utbildning? På Folkhögskola.nu hittar du utbildningar i hela Sverige, däribland distansutbildningar utan fysiska träffar. De flesta kurser är avgiftsfria, men det kan tillkomma kostnader för administration eller kurslitteratur. Vissa kurser kräver antagningsprov eller har behörighetskrav.
Det finns ingen åldersgräns för att studera vid universitetet. Sveriges högskolor och universitet erbjuder flera distansutbildningar. Som regel måste du dock ha behörighet för den kurs du söker. Har du inte har läst treårigt gymnasium kan du i vissa fall räkna om erfarenhet från yrkesskolor, arbets- och föreningsliv.
Motivation i mobilen
Vill du öva in ett nytt språk kan du hitta en app som hjälper dig. Duolingo och Babbel är två exempel. Det finns även appar för matteproblem, fickfakta om kemi och mycket mer. In och botanisera!
Praktiskt på plattan
Vill du få koll på mer praktiska saker är Youtube din vän. Här finns instruktionsfilmer för allt från hur man knyter slipsen och lagar en japansk omelett till hur man använder bildprogrammet Photoshop.