Barley water är en nyttig, god och läskande eller värmande dryck. Passar utmärkt som måltidsdryck. Håller drygt en vecka i kylen. Låt några skivor färsk ingefära få koka med och ytterligare några skivor ligga med i den färdiga drycken för smakens skull.
Håller drygt en vecka i kylen. Låt några skivor färsk ingefära få koka med och ytterligare några skivor ligga med i den färdiga drycken för smakens skull.
Kornavkok
3 l vatten
2 dl korngryn
6 citroner
(1 dm ingefära och/eller honung)
1. Skölj korngrynen. Koka dem med 1,5 l vatten (och ev några skivor ingefära ) i ca 30 min. Ta av från värmen och låt stå och dra i 30 min.
2. Tvätta citronerna noga. Skala dem med en potatisskalare, undvik att få med det vita. Pressa ur juicen.
3. Koka upp 1,5 l vatten och häll över citronskalet, låt stå tills det är kallt.
4. Sila av kornavkoket i en silduk. Blanda korngrynsvätskan med citronjuicen och det silade citronskalsvattnet.
5. Söta efter behov. Häll upp i flaskor eller tillbringare. Ställ kallt.
Recept: Anna Ranung
Foto: Per Ranung