Krämig kornotto med lök, smör, vitt vin och parmesan.
2-3 pers
3 dl hela korn
200-300 gr brysselkål
lite olivolja och flingsalt
1 vitlöksklyfta
1/2 gul lök
2 msk olivolja
4-5 dl buljong
1/2 dl vitt vin
1-2 dl riven parmesan
1 msk smör
salt och peppar
1. Sätt ugnen på 200 grader. Skala bort det fula på brysselkålen och skär bort roten. Dela den i halvor och häll över en aning olivolja och lite flingsalt. Rosta i ugn ca 20 min.
2. Koka upp 4-5 dl buljong.
3. Skala och hacka vitlök och gul lök fint. Häll olivolja i en kastrull. När oljan är varm, häll i den hackade vitlöken och den gula löken. Löken ska inte brynas, bara mjukas.
4. Häll i kornen, rör om och låt dem värmas upp. Häll på lite av buljongen, rör om och låt buljongen koka in. En risotto (el kornotto) ska röras om hela tiden när den tillagas och buljongen hällas på i omgångar. Det tar ca 20 min. Känns det för torrt – häll på lite mer buljong.
5. Till sist häller du på det vita vinet, lägger i smöret, rör om, i med parmesan, rör om. Kornotton ska vara krämig och ha lite kärna.
6. Servera med brysselkålen och lite extra parmesan.
Recept: Anna Ranung
Foto: Per Ranung