Thai-inspirerade krabbkakor
Foto: Per Ranung
Recept

Thai-inspirerade krabbkakor

En majonnäs smaksatt med chili, lime och koriander blir ett härligt tillbehör.

Tidningen Senioren
Publicerad 2020-02-28

2 pers
(eller 4 pers som förrätt)

2 burkar krabba, motsvarar 240 gr kött. (Krabban kan bytas ut mot lax)
1 ägg
2 tsk sambal oelek
saft och fint rivet skal från 1 lime
2 msk fisksås
1-2 dl rismjöl
3 dl sesamfrön, kokosflingor eller ströbröd till panering
kokosolja att steka i

1. Blanda all ingredienser och forma till små ”puckar”.
2. Vänd »puckarna« i vald panering.
3. Stek i kokosolja tills de är gyllenbruna.
Koriander-
majonnäs
1 ägg (rumstempererat)
2 dl matolja
2 lime (1 en till majonnäsen, en till koriander-mixet)
1 halv chili fint skuren
2 dl hackad färsk koriander
1 nypa råsocker

1. Det viktigaste när man gör en majonnäs är att alla ingredienser är rumstempererade.
2. Tvätta limen noga och riv skalet fint.
3. När skalet är bortrivet pressar du ut juicen.
4. Separera gulan från vitan och lägg gulan i en skål.
5. Blanda gulan med lite salt, hälften av skalet och juicen från limen. Droppa i oljan under konstant vispande tills allt tjocknar och blir en härlig majonnäs.
6. Mortla eller mixa chilin, finrivet limeskal, limejuice, råsocker, salt och koriander.
7. Rör ner mixet i majonnäsen.
8. Servera kakorna med jasminris och majonnäsen. Gärna också soja och fint skuren rödkål.

Recept Anna Ranung Foto Per Ranung

Tidningen Senioren
Publicerad 2020-02-28
senioren-nr-8
Artikeln är hämtad ur Senioren nummer 8 / 2019. Missa inget innehåll - bli medlem i SPF Seniorerna och få Senioren kostnadsfritt eller starta en prenumeration på Senioren.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hornsgatan 172, Stockholm
Postadress: Box 38063 100 64 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas