Det är förbjudet att åldersdiskriminera inom vården. Ändå görs det. Det blir tydligt i SPF Seniorernas rapport.
Senioren har tidigare skrivit om rapporten ”Nya och bättre läkemedel – men inte för alla” som först presenterades under Almedalsveckan i somras. Rapporten visar att personer över 80 får mindre effektiva läkemedel mot förmaksflimmer, trots att förmaksflimmer ökar risken för stroke. Nu har den släppts i tryckt form och uppmärksammats av bland annat Expressen.
Irrationell behandling
De äldsta löper istället större risk att behandlas med acetylsalicylsyra, trots att det är ineffektivt mot proppar och stroke och trots att socialstyrelsen dömt ut behandlingen som irrationell. Trots att behandlingen minskat på senare tid fick 2017 dubbelt så vanligt att personer över 80 som fick den mot hjärtflimmer (ca 20 %) jämfört med hos personer mellan 65 och 79.
– Ju äldre man blir, desto mindre är sannolikheten att man ska få tillgång till nya och effektiva läkemedel, säger Thony Björk, läkemedelssakkunnig hos SPF Seniorerna till Expressen.
Läxa att lära
”De allra äldsta patienterna diskrimineras när det gäller tillgång till nya läkemedel. Till det ska läggas att de fortfarande ofta får olämpliga läkemedel och allt för ofta väldigt många läkemedel. Den svenska hälso- och sjukvården har en läxa att göra när det gäller äldre och läkemedel”, står det i rapporten.
Tidigare har SPF tagit strid för att kvinnor ska få mammografi även efter 74. Och i rapporten visas även att nya läkemedel som förlänger livet vid spridd prostatacancer sällan kommer patienter över 80 till del.
– Livet är inte mindre värdefullt för att man fyllt 80 år. Vi vill lyfta fakta. Vi måste våga prata öppet om att vi inte har en jämlik vård och behandling, säger Thony Björk till Expressen.