Förhoppningsvis får vi ett sparande som inte utnyttjas på ett felaktigt sätt, skriver Ylva Yngveson.
Det har stormat en hel del kring våra premiepensioner på senare år. Pensionsmyndigheten har nu fått igenom flera åtstramande förändringar. Bland annat måste fondbolagen ha tre års historik och viss storlek på kapital utanför fondtorget. Bolagen har också fått lov att ansöka på nytt. Ingen provision får tas ut kopplat till fonder inom premiepensionen. Det finns även en begränsning för antalet fonder ett bolag får ha på fondtorget.
Ska avregleras
Förändringarna har lett till att några bolag avstått från att ansöka och att ett antal fonder ska avregistreras – hela 269 stycken. Detta tar tid. Alla ansökningar ska först granskas och godkännas. Därefter sker eventuella avregistreringar och vi sparare får göra ett nytt val om vi vill. Gör vi inget val flyttas pengarna över från den avregistrerade fonden till statliga ickevals-fonden AP7Såfan. Det här kommer att pågå under hela våren.
förhoppningsvis får vi ett sparande som inte utnyttjas på ett felaktigt sätt
630 000 berörs
I en del fall flyttas pengarna över till en liknande fond i samma fondkoncern eller så har fonden lagts ihop med en annan. De 630 000 personer som berörs får ett brev hemskickat. I slutändan minskar antalet fonder och förhoppningsvis får vi ett sparande som inte utnyttjas på ett felaktigt sätt.
Viktigast för yngre
Det verkar nu bli 70 bolag med 553 fonder på fondtorget. Vilket fortfarande är många att välja bland. Någon kanske funderar över om det är någon vits att göra ett val? De flesta av dagens seniorer har inte så stort kapital inom premiepensionen att det blir stor effekt i kronor per månad av en ökad avkastning, även med en ordentlig ökning. Men för yngre seniorer kan det finnas större anledning att se om sitt hus.