Villa Bergalid ståtar högt över Falun med torn och tre våningar, varav en i suterräng, sedan 1902. Villan byggdes åt Erik Johan Ljungberg, då disponent för Stora Kopparbergs bergslag. Och den 21 januari fick vi, 47 medlemmar i SPF Seniorerna Falun, möjlighet till rundvandring i villan. Våra ciceroner var Arne Ludvigsson och Lars Astgård från Frimurarna, orden som äger villan idag och de berättade intressant om det vi såg.
Erik Johan Ljungberg föddes 1843 i Grythyttan, han utsågs 1875 till disponent för Stora Kopparbergs bergslag. Som sådan utvecklade han Domnarvets Jernverk och startade Kvarnsvedens Pappersbruk. Han räknas till Sveriges största industrialister. Idag finns Ljungbergsfonden kvar, en utbildningsfond som varje år delar ut 30 miljoner kronor till barn och ungdomar med intresse för teknik, naturvetenskap och entreprenörskap.
Mellan 1900 och 1902 uppfördes villa Bergalid, den största privatvillan i Falun, med en takhöjd på 4,60 meter i entréplanet, med möbler i valnöt tillverkade i Venedig och en svängd trappa med detaljer i trappräcket i järn, importerat från Köln, men tillverkat på Domnarvet.
Villan utrustades med centralvärme, men kompletterades med kakelugnar. Villan fick tredubbla fönster, en mathiss, ett garage för bilen som chauffören körde och servade och i källaren en väldig tvättmaskin, konstruerad av Erik Johan Ljungberg själv.
En diktafon finns på kontoret, där kunde disponenten tala in brev och annat på en vaxrulle.
Här bodde Erik Johan Ljungberg och hans hustru Hildur ensamma sedan deras ende son Einar dött som femåring 1889. Ensamma men med tjänstefolk omkring sig. De ligger begravda på Norslunds kyrkogård, tillsammans med sonen Einar.
Idag ägs alltså villan av frimurarna som har sina möten där, men som också hyr ut villan till bröllop och andra fester. Villan är byggnadsminnesförklarad och bland annat entréplanet får inte förändras, villan räknas också till Världsarvet. I juli 2010 drabbades villan av en anlagd brand och fick omfattande skador på övervåningen. Skador som kostade cirka 20 miljoner kronor att reparera.
Utsikten från villans torn är hänförande. När villan byggdes låg den enskilt och var omgiven av åkrar, nu har staden kommit närmare.
Efter den intressanta rundvandringen blev vi bjudna på kaffe och generöst med fikabröd.
Text Inger Söderlund, bild Inger Söderlund och Kenneth Norin