Tre sorters sill
Recept

Tre sorters sill

Löksill och senapssill är klassiker på julbordet. Men våga också testa sillen med curry och dill. Krämig och god.

Tidningen Senioren
Publicerad 2014-12-12

Inget julbord utan sill! Här är tre favoritsmaksättningar som är hur lätta som helst att göra. Alla sillrecepten är för 4 portioner.

Löksill med två sorters lök

1 förpackning 5-minuterssill, 420 g
1 finhackad rödlök
en halv purjolök i strimlor

Lag
1,5 dl vatten
0,5 dl ättiksprit, 12 procent
1 dl strösocker
1 msk hela kryddpepparkorn

1. Börja med lagen. Blanda alla ingredienser i en kastrull och låt koka upp. Rör tills sockret har lösts upp. Låt kallna helt.
2. Låt sillen rinna av ordentligt och skär den i rejäla bitar.
3. Varva lök och sill i en glasburk med lock. Häll sedan över lagen.
4. Förslut burken och låt den stå i kylen i minst 1 dygn innan servering.

Jennys senapssill

1 förpackning 5-minuterssill, 420 g
0,5 dl senap
0,5 dl skånsk senap
0,5 dl farinsocker
1 tsk vitvinsvinäger
0,5 dl matolja, neutral raps- eller solrosolja
salt
nymalen svartpeppar

1. Låt sillen rinna av och skär den i rejäla bitar.
2. Blanda senap, socker och vinäger i en skål. Tillsätt oljan droppvis samtidigt som du vispar för hand tills blandningen tjocknar och går ihop.
3. Smaka av med salt och
peppar.
4. Rör ner sillen i blandningen. Häll upp i en glasburk med lock. Förslut burken och låt den stå i kylen i minst 1 dygn innan servering.

Curry- & dillsill

1 förpackning 5-minuterssill, 420 g
0,5 dl gräddfil
0,5 dl crème fraîche
1 tsk curry
4 msk finhackad färsk dill
2 msk finhackad rödlök

1. Låt sillen rinna av och skär den sedan i rejäla bitar.
2. Rör ihop gräddfil, crème fraiche, curry, dill och rödlök i en glasburk med lock.
3. Rör ner sillen i blandningen. Förslut burken och låt stå i kylen i minst ett dygn.

Recept: Jenny Warsén
Foto: Ulrika Pousette

Tidningen Senioren
Publicerad 2014-12-12

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hornsgatan 172, Stockholm
Postadress: Box 38063 100 64 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas