Den traditionella kladdkakan går att variera på många sätt. Här är en riktigt julig variant.
8-10 bitar
stöt saffranet med lite socker innan du rör ner det tillsammans med resten av ingredienserna så får du ut mer smak och färg.
1 kuvert saffran (0,5 g) + 1 tsk strö-socker
2 msk vaniljsocker
0,5 dl strösocker
1,5 dl vetemjöl
1 krm salt
100 g smör
200 g grovhackad vit choklad
3 ägg
3 msk ljus sirap
ströbröd och smör till formen
Lingongrädde
3 dl vispgrädde
ca 2 msk florsocker
4 msk rårörda lingon
1. Sätt ugnen på 175 grader. Stöt saffran och socker i en mortel. Blanda vaniljsocker, socker, mjöl, salt och saffransblandningen i en bunke.
2. Smält smöret i en kastrull. Rör ner chokladen och låt den smälta. Tillsätt ägg och sirap och blanda. Vänd ner blandningen med de torra ingredienserna. Blanda till en smidig smet.
3. Kläm gärna fast ett bakplåtspapper i botten på en springform, cirka 22 cm i diameter. Häll i smeten och grädda mitt i ugnen i 15-20 minuter. Låt kakan svalna i minst 1 timme.
4. Gör lingongrädden. Vispa grädden med sockret, gärna med elvisp. Rör ner lingonen.
5. Pudra kakan med lite florsocker. Servera med lingongrädden.
Recept: Jenny Warsén
Foto: Ulrika Pousette