Hälsa | Svettningar

”Det finns hjälp att få mot svettningar”

Välj en klinik med erfaren och sjukvårdsutbildad personal och patientförsäkring tipsar läkaren Pyra Haglund.

Frida Andersson Johansson
Publicerad 2019-11-25

Personer med allvarliga svettningar från hårbotten har ofta ett bakomliggande problem i form av hyperhidros. Det säger Pyra Haglund, läkare och grundare till Stureplanskliniken i Stockholm. Hon är också en av få läkare i Sverige som behandlar hyperhidrospatienter med botox.

Andra ställen

Medan yngre framför allt söker för svettningar i armhålor och handflator har äldre oftare problem med hårbotten, ansikte, området under brösten och ljumskarna.
– Jag tror man lider olika av olika svettningar i olika åldrar, säger Pyra Haglund.
Just hårbotten har hon märkt att framför allt äldre kvinnor vill få hjälp med.
– Det är en övervikt på kvinnor efter klimakteriet.

Höjer livskvaliteten

Samtidigt tror hon att många män också lider av svettningar från hårbotten, men de påverkas mindre eftersom de inte förstör sin frisyr på samma sätt.
Till kliniken kommer patienter från nästan hela landet. Men många fortsätter att lida i onödan.
– Det är jättemånga som inte vet att detta finns. Men det finns hjälp att få och det höjer livskvaliteten, säger Pyra.
En behandling med botox tar cirka en kvart när Pyra gör den. Totalt kan det krävas 70-80 stick, och det kan kännas obehagligt men är inte farligt.
Nålarna är mycket tunna och det behövs ingen bedövning. Det krävs hellre inga särskilda förberedelser innan. Hårbotten är ett område man sällan får infektioner i.

Man kan få blåmärken men det är ovanligt.

Nålarna är väldigt tunna

Den som vill göra en botoxbehandling mot hyperhidros i hårbotten på Stureplanskliniken får betala 1 500 kronor för själva behandlingen. Till det kommer botulinumtoxinet (botox) som du får utskrivet på recept och själv hämtar ut på apotek. Det omfattas av läkemedelsrabatten, så som mest betalar du 2 200 kronor om året.
Hur länge en behandling håller i sig är olika från person till person. Enligt Pyra kommer standardpatienten var sjätte månad eller 2-3 gånger per år, men en behandling kan hålla i sig så länge som 18 månader.
Vad finns det för biverkningar?
– I hårbotten är det ganska säkert. Man kan få blåmärken men det är ovanligt. Nålarna är väldigt tunna. Ansiktet är betydligt mer grannlaga. Vill det sig illa kan man få hängande ögonlock eller förlamningssymptom. De kan i värsta fall hålla i sig upp till fyra månader.

Välj en klinik med erfaren och sjukvårdsutbildad personal och patientförsäkring.

Receptbelagt läkemedel

Botox förknippas ofta med skönhetsbranchen, och där finns mer eller mindre seriösa aktörer. Välj en klinik med erfaren och sjukvårdsutbildad personal och patientförsäkring.
– Botox är ett receptbelagt läkemedel och ska behandlas därefter. Att arbeta med botox och behandlingar utan korrekt utbildning är förkastligt, säger Pyra Hagund.


För vem är behandlingen lämplig?
– Jag tycker nästan alla som lider av sina svettningar bör fundera på detta. Möjligen med undandtag för dem som står på kraftigt blodförtunnande medicin. Då kan man få blåmärken.
Pyra Haglund poängterar dock att den som har nedsatt immunförsvar ska vara försiktig med alla typer av behandlingar. Någon risk för att patienter gör botoxbehandlingen i onödan ser hon inte.
– Är du beredd att betala tusentals kronor och utsätta dig för en massa nålstick så har du skäl för det.

Frida Andersson Johansson
Publicerad 2019-11-25

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hornsgatan 172, Stockholm
Postadress: Box 38063 100 64 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas