Äntligen fri från svettningar
Margareta Ewerbys. Foto Margareta Bloom Sandebäck.
Hälsa | Tema hälsa

Äntligen fri från svettningar

En halv miljon svenskar lider av svettningar. Som i vissa fall blir värre med åren. Margareta Ewerby är en av dem. Sedan hon började behandla med botox har hon fått bättre livskvalitet.

Frida Andersson Johansson
Publicerad 2019-11-25

-Jag har jobbat som ergonom. Det är inte roligt när man kommer ut på arbetsplatser och lutar sig över någons skrivbord och det droppar, säger Margareta Ewerby.
Hon är en av de omkring fem procent av befolkningen som beräknas lida av hyperhidros – onormalt hög svettproduktion utan bakomligande orsak. Trots att så många är drabbade är det inte någonting det talas om. Den offentliga vården hjäper till med svettningar från armhålor och händer men inte hårbotten. Margareta betalar för sin egen behandling på en privat klinik i Stockholm.
Hon tror att många skäms för sina svettningar, inte minst kvinnor. Själv är hon numera öppen med sin hyperhidros. Och hon har försökt att inte låta sig hindras i livet.

Det tar på krafterna

– Jag har alltid haft med mig extrakläder. Och jag använder oftast mörka kläder för att fläckar inte ska synas.
Men det tar på krafterna att hela tiden vara medveten om att man svettas. Det skapar osäkerhet och vissa situationer kan bli rent pinsamma. Men Margareta har ändå varit aktiv och till exempel spelat mycket tennis, trots att fysisk ansträngning gör svettningarna värre.
– Det är lättare att acceptera att man svettas när man sportar. Det är i sociala sammanhang, sällskapsliv och annat som det är pinsamt och du vill undvika närkontakt.

När man känner att det rinner är det inte så mysigt att kramas.

Ser ut som hon duschat

Mycket har gått ut på att anpassa sig och parera svettningarna. Duscha och duscha igen. Prova alla apotekets medel. Ta med en handduk för att kunna torka sig i smyg. Välja sittplatser i närheten av fönster. Försöka gå utomhus för att svalka sig. Och det har inte blivit så mycket dans som Margareta hade önskat, trots att hon älskar att dansa. Dans får henne att se ut som hon duschat utan att torka håret
– När man känner att det rinner är det inte så mysigt att kramas. Då håller man en viss distans.
För Margareta började det just med dansen. När hon var tolv och skulle delta i en dansuppvisning propsade hennes mamma på att hon skulle ha sin nya, syrenlila klänning men Margareta förstod att det inte skulle gå. Hon dolde överkroppen i en yllekofta.
– Jag hade fläckar ner under midjan. Det är mitt första minne av att jag svettades.

Huvudbonad använder jag i stort sett aldrig. Då ska det vara snöstorm och tjugo grader kallt.

Detta är hyperhidros

Kroppens svettkörtlar är framför allt koncentrerade till armhålor, handflator, fotsulor, ansikte, hårbotten och ljumskar. Svettkörtlarnas uppgift är att svalka kroppen, framför allt de under armarna och i ljumskarna. Händernas svettkörtlar är även till för att ge lagom friktion och bra grepp, berättar Pyra Haglund.
– Alla körtlar har sina funktioner, men det ska vara lagom mycket.
Hyperhidros är ett tillstånd där kroppen producerar onormalt mycket svett utan att det finns någon bakomliggande sjukdom

 

Dölj faktaruta

Fick diagnosen hyperhidros

Först på sjuttiotalet fick hon diagnosen hyperhidros och blev till sist opererad i armhålorna.
– Jag träffade en sjuksköterska som led av det. Och hon blev opererad. Därigenom blev jag också opererad, säger Margareta.
På den tiden skrapade man bort svettkörtlarna under en operation. Sådana behandlingar görs inte längre. Och även om Margaretas tillstånd blev bättre så blev det inte bra.
Med åldern upplever hon dock att problemen minskat. Som pensionär är det lättare att klä sig luftigt än när man har ett yrke med krav på strikt klädsel.
– Jag tänker klart mindre på det sedan jag slutade jobba, säger hon.

Svettningarna från hårbotten

Ett område som däremot snarare förvärrats med åren är just svettningarna från hårbotten.
– Håret har varit ett bekymmer. Jag har alltid varit korthårig. Just nu är jag inte permanentad men det brukar jag vara. Det har gjort håret luftigare. Men jag har fått tvätta det ofta och frisyren har inte hållit. Huvudbonad använder jag i stort sett aldrig. Då ska det vara snöstorm och tjugo grader kallt.
Som tur är har hon hittat en metod som hjälper.
– På 2010-talet så annonserade läkaren Carl Swartling (tidigare forskare vid Akademiska sjukhusets svettmottagning, nu verksam vid privata Svettkliniken, reds anm.) om att man kunde söka hjälp. Och det gjorde jag.

Behandling

Injektioner används vid svettningar i framför allt armhålor men även ansikte, hårbotten och händer.
På apoteket finns produkter med aluminiumklorid, som Absolut torr, som kan hjälpa. Läkare kan i vissa fall även skriva ut tabletter mot svettningar.
Svettningar under armarna kan behandlas med mikrovågor som lokalt värmer upp och förstör svettkörtlarna, så kallad Miradry.

 

Dölj faktaruta

Botox för mig var jättefarligt. Så jag vågade inte försöka.

Studie om svettningar i huvudet

Problemet var att behandlingen involverade botox. Någonting som Margareta då likställde med curare och andra nervgifter.
– Botox för mig var jättefarligt. Så jag vågade inte försöka.
När Swartling några år senare efterlyste deltagare till en studie om svettningar i huvudet ställde Margareta ändå upp. Och hamnade i placebogruppen. Men när studien var slut fick även placebo-deltagarna behandling. Margareta fick botoxinjektioner i hårbotten och ansikte. Och det hjälpte.
Men vill du ha hjälp mot svettningar i hårbotten får du alltså betala själv. Sedan 2015 går Margareta till Stureplanskliniken i Stockholm. Omkring fyra gånger om året får hon injektioner i hårbotten av läkaren Pyra Haglund (se nästa sida). Reslutatet märker hon direkt, även om det är lite sämre effekt på sommaren när det är varmt.
– Visst kostar det, men det är det värt.
Men det finns biverkningar. Margareta råkade ut för det en gång under ett besök på svettkliniken i Köpenhamn som nyligen lagts ner. Vid det tillfället fick Margareta injektioner i både hårbotten och ansikte och plötsligt tappade hon styrseln på ögonlocken.
– Det blev en viss förlamning i pannan så att jag inte kunde lyfta på ögonbrynen.

En befrielse

Numera behandlar hon bara hårbotten. Det går snabbt, trots att hon får omkring sextio nålstick som i en krans runt huvudet där hon svettas.
Skulle du rekommendera injektioner till andra som svettas från hårbotten?
– Absolut. Gör det! För det är en befrielse att slippa. En klar befrielse.

Patientförening

Sedan 2011 finns Patientföreningen för Hyperhidros som verkar för att personer med svettproblematik ska få rätt behandling. Läs mer om föreningen på
www.hyperhidrosföreningen.se

 

Dölj faktaruta

 

 

 

 

Frida Andersson Johansson
Publicerad 2019-11-25

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hornsgatan 172, Stockholm
Postadress: Box 38063 100 64 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas