Paj med getost och paprika
2 portioner
Frasig smördegspaj med franska smaker. Här går vi genvägar och
använder färdigköpt pajdeg fylls med olika sorters ost och
grönsaker. Toppa med färska örter och ät ljummen till en god
sallad med vinägrett.
Tips! Förenkla genom att använda färdigriven ost.
1 liten rödlök
2 msk olivolja
flingsalt och svartpeppar
2 grillade paprikor, från burk
8-10 cocktailtomater
ca 250 g färsk smördeg, på rulle
1 dl crème fraiche
50 g lagrad ost, t.ex. Prästost eller Gruyère
8-10 oliver, gröna eller svarta och urkärnade
200 g chèvre
1 msk finhackad timjan eller rosmarin
1 msk flytande honung
1 uppvispad äggula
1 Skala och dela löken i två delar och skär i skivor. Hetta upp en
stekpanna med olja och stek löken tills den mjuknat och fått lite
färg. Krydda med lite salt och peppar.
2 Dela paprikorna i mindre bitar och dela tomaterna i halvor.
3 Rulla ut degen på en plåt täckt med bakplåtspapper. Vik upp
kanterna runt om så att det blir en liten kant för att fyllningen inte
skall rinna ut.
4 Fördela ut crème fraiche på botten av pajen. Riv osten och strö
ut osten. Fördela ut lök, paprika, tomater och oliver. Skär getosten
i skivor och lägg ut. Ringla ut honung över getostskivorna och
örter.
5 Pensla kanten med uppvispad äggula och grädda pajen i mitten
av ugnen på 200 grader i ca 30 minuter tills pajen fått fin färg och
är genomgräddad. Serveras ljummen med en god sallad och
vinägrett.
Foto: Stefan Edetoft
Recept
Paj med getost och paprika
Seniorens busenkla. Enkelt att laga – gott att äta!
Tidningen Senioren
Publicerad 2012-10-15
Dela nu:
Använd färdigköpt pajdeg och färdigriven ost så blir det riktigt enkelt!
2 portioner
1 liten rödlök
2 msk olivolja
flingsalt och svartpeppar
2 grillade paprikor, från burk
8-10 cocktailtomater
ca 250 g färsk smördeg, på rulle
1 dl crème fraiche
50 g lagrad ost, till exempel prästost eller gruyère
6-8 oliver, gröna eller svarta och urkärnade
200 g chèvre
1 msk finhackad timjan eller rosmarin
1 msk flytande honung
1 uppvispad äggula
1. Skala och dela löken i två delar och skär i skivor. Hetta upp en stekpanna med olja och stek löken tills den mjuknat och fått lite färg. Krydda med lite salt och peppar.
2. Dela paprikorna i mindre bitar och tomaterna i halvor.
3. Rulla ut degen på en plåt täckt med bakplåtspapper. Vik upp kanterna runt om så att det blir en liten kant för att fyllningen inte ska rinna ut.
4. Fördela ut crème fraiche på botten av pajen. Riv osten och strö ut över pajbotten. Fördela ut lök, paprika, tomater och oliver. Skär getosten i skivor och lägg ut. Ringla honung över getostskivorna och toppa med örter.
5. Pensla kanten med uppvispad äggula och grädda pajen i mitten av ugnen på 200 grader i ca 20-30 minuter.