I flera av de före detta kommunistländerna har det dykt upp museer som visar hur livet bakom järnridån var.
Att äntligen fritt få lov att tala om för omvärlden om livet under kommunistregimen är det gemensamma ledordet för de många olika små och stora, både statliga och privata museum som kommit under senare år. I länder som Albanien, Tyskland, Tjeckien, Polen och Bulgarien vill man nu, tillsammans med otaliga olika guidade stadsvandringar, skildra sin moderna historia av förtryck och oberäknelighet.
BunkÁrt, 2 Sermedin Said Toptani, Tirana
Vackert beläget i eleganta centrala Tirana ligger en gigantisk tunnelkonstruktion med ingång via en av de skyddsbunkrar som Albanien hade 700 000 av under kommunisttiden. I 24 olika rum beskrivs Albaniens paranoida isolering under Enver Hoxha och hur svårt landets invånare led under den och dess förödande irrationalitet.
Museum of Communism, V Celnici 1031, Prag: Mellan 1948-1989 var Tjeckoslovakien kommunistiskt. Här beskrivs många olika aspekter av vardagsliv i Tjeckoslovakien under perioden. Som lantbruk, bilism, skolgång, musik och den årliga Spartakiaden. Ett barnrum från 1966 känns extra berörande, då det inte skiljer sig markant från ett svensk dito. Hela utställningen landar i Václav Havels liv och leverne.
Stasimuseum, Ruschestrasse 103, Berlin
När Berlinmuren föll sprang inte alla i Öst-Berlin över till väst. Många rusade istället till Stasihögkvarteret för att förhindra dess cirka 91 000 medarbetare från att förstöra det omfattande spionmaterial de hade över sina landsmän. I huset som inrymde Stasis högkvarter visas ett häpnadsväckande material som vittnar om en stats paranoia.