Regeringen ger beskedet att pensionärsskatten sänks – men vallöftet från i höstas ser ut att spricka.
I en promemoria som Finansdepartementet skickar på remiss i dag (19/6) föreslås en ny skattesänkning för en miljon pensionärer över 65 år från 1 januari 2020. Efter en remissrunda kommer ett förslag i budgeten i höst.
Sedan 2018 är skatteklyftan mellan löntagare och pensionärer borta för inkomster upp till cirka 17 000 kronor i månaden.
För en person med en inkomst på 21 000 kronor i månaden innebär det ungefär 2 500 kronor i lägre skatt per år, skriver regeringen i ett pressmeddelande.
Inte sista steget
Förslaget är en del av budgetsamarbetet mellan regeringspartierna, Centerpartiet och Liberalerna.
Detta steg hade varit det sista för att sluta skatteklyftan en gång för alla, hävdar regeringen, om det inte hade varit för det jobbskatteavdrag som fanns i Moderaternas och Kristdemokraternas budget för 2019 och som vann i riksdagen i höstas.
– Återigen behandlades pensionärer och löntagare olika. Det innebär att arbetet med att få bort den orättvisa pensionärsskatten fortsätter och nu remitterar vi detta steg. Människor som arbetat och bidragit ett helt liv ska inte beskattas hårdare än löntagare, säger finansminister Magdalena Andersson.
Tre miljarder
Förslaget kostar 4,33 miljarder kronor. Hur det ska finansieras återstår att se efter budgetförhandlingarna mellan regeringen och stödpartierna.
Med anledning av det jobbskatteavdrag som genomfördes 1 januari 2019 kvarstår cirka tre miljarder i skillnad i skatt mellan löntagare och pensionärer, enligt regeringen.
SPF Seniorernas ordförande Eva Eriksson säger i en kommentar att det är positivt att regeringen ”tar tag i denna rättvisefråga, vi seniorer ska inte betala mer skatt än löntagare”.
– Samtidigt kan jag konstatera att förslaget inte innebär ett helt avskaffande av den högre skatten på pensionsinkomster men ett gott steg på vägen. Jag förutsätter att alla partier ställer sig bakom detta förslag.
Pensionssystemet
Skattelättnaderna kommer att stärka privatekonomin för en del av landets seniorer, konstaterar Eva Eriksson, men för att alla seniorer ska känna ekonomisk trygghet krävs att politiken på allvar tar tag i bristerna i pensionssystemet.
– SPF Seniorerna menar att pensionssystemet måste renoveras och ge högre allmän pension än i dag – både för dagens och framtidens pensionärer. På den punkten ger vi oss inte.