Antalet skilsmässor bland seniorer är dubbelt så många nu som för femton år sedan. Forskarna Peter Öberg och Peter Bildtgård har tidigare skrivit om äldres kärleksrelationer. Nu vill de titta närmare på skilsmässorna.
Familjegerontologerna Peter Öberg och Torbjörn Bildtgård har i flera forskningsprojekt tittat närmare på äldre personers familjerelationer och hur de förändrats i samhället under senare tid.
Att ha varit gift med en och samma person livet igenom är inte så det ser ut för alla längre. Långt ifrån.
Känslorna är samma
Peter och Torbjörn har tidigare undersökt om det är annorlunda att gå in i ett kärleksförhållande när man är över 60 jämfört med tidigare i livet.
Är det samma starka känslor? De gjorde både djupintervjuer och enkäter bland människor i åldern 60-90 år.
Och många vittnade om att jo, kärleken är lika stark, attraktionen, pirret, till och med sexlivet. Allt finns kvar och allt kan nu dessutom få ta tid.
De som redan var i en ny relation på äldre dar tog mer vara på tiden och var rädda om varandra.
Begränsad tid
– Många tog upp det här med tidsaspekten. Som senior har man å ena sidan all tid i världen att ses med sin partner. Men å andra sidan vet man att tiden man har kvar är begränsad. Det blir som en tidsparadox, som i sin tur leder till en carpe diem-effekt och att man månar lite mer om varandra, säger Peter Öberg.
– Vår studie visade att de som redan var i en ny relation på äldre dar tog mer vara på tiden och var rädda om varandra, medan de som var singlar var rädda att behöva ta hand om någon och förlora friheten, säger Torbjörn Bildtgård.
Kvinnor vill vara särbo
Att vilja träffa någon och bli kär betyder inte nödvändigtvis att man vill flytta ihop. I Torbjörns och Peters studie valde 70 procent av de som träffat ny partner efter 60 att vara särbo, 26 procent valde samboförhållandet och bara fyra procent gifte sig.
Fler män än kvinnor vill flytta ihop, kvinnorna vill i större utsträckning vara särbos.
Guldbröllop ökar
– En amerikansk forskare slog fast att ”Women want somebody to go out with, men want somebody to come home to”, säger Peter.
Att familjekonstellationer kan se ut på en mängd olika sätt idag gäller alltså i allra högsta grad även äldre.
Women want somebody to go out with, men want somebody to come home to.
Visst är det många också som håller ihop livet ut och eftersom vi också lever allt längre har antalet guldbröllop ökat från cirka 30 000 år 1960 till 180 000 idag.
– En del av befolkningen lever ett långt liv tillsammans med en partner, men det gäller långt ifrån alla. Hälften av alla skilda i Sverige idag är över 60 år och antalet som skiljer sig efter 60 har nästan fördubblats på 20 år, säger Peter.
Faktaruta
Hur gör man?
När man vill skilja sig ska man ansöka om äktenskapsskillnad vid tingsrätten. Gå in på
www.domstol.se och se vilken tingsrätt din kommun hör till. Där kan man också ladda ner blanketter för skilsmässoansökan.
När ett gift par skiljer sig görs en bodelning. Är man sambo kan en bodelning bli aktuell om någon av samborna begär det. Har man svårt att komma överens kan man ansöka om en bodelningsförrättare hos tingsrätten. Mer information om bodelning finns på www.domstol.se och
www.skatteverket.se
Vad har du råd med?
Att skilja sig innebär för de flesta ökade kostnader. Man blir ensam med hyran och räkningarna.
På www.konsumentverket.se under ”Hallå konsument”, kan du göra en budgetkalkyl för att se vad en förändring skulle göra med din ekonomi och vad du har råd med.
På www.pensionsmyndigheten.se kan du se om du är berättigad bostadstillägg när dina boendekostnader ändras.
Gifta flera gånger
Roten till den här utvecklingen är den skilsmässoexplosion som skedde på 60- och 70-talet.
– I USA blev det på 70-talet vanligare att äktenskap löstes upp genom skilsmässa än genom dödsfall. I Sverige passerades det strecket på 80-talet. Antalet frånskilda blir fler, 2012 blev det lika vanligt för 60-90-åringar att vara frånskilda som att vara änka eller änkling. Och en fjärdedel av 60-90 åringarna har varit gifta mer än en gång, säger Peter.
I sitt nästa projekt vill de titta närmare på äldres skilsmässor, för att se om det är någon skillnad på dem jämfört med andra.