En svalkande och vacker efterrätt som passar bra att förbereda.
Lika god som vacker! Det behövs en matberedare, och kakan ska vila minst 4 timmar i frysen, så den passar att förbereda i förväg. Du ska också blötlägga cashewnötter till fyllningen i förväg. Men bli inte avskräckt för att det tar lite tid, det kompenseras genom att kakan ändå är enkel att göra!
Botten
2,5 dl dadlar (ca 10 stycken)
2 dl solrosfrön
2 dl pumpakärnor
2 dl mandlar
4 msk kokosolja (doftfri)
1 krm havssalt
Hibiskus- och hallonfyllning
4 dl blötlagda och avrunna cashewnötter
2 dl hibiskuste + 2 dl vatten
2 dl hallonpuré
2 msk rödbetsjuice eller riven rödbeta
0,4 dl agavesirap
1 tsk äkta vaniljpulver
2 dl kokosolja (doftfri)
1. Börja med att blötlägga cashewnötterna minst 4 timmar i förväg. Lägg dem sedan i en sil för att rinna av.
2. Koka upp hibiskusteet med vattnet i en kastrull och låt det rinna av i en sil. Blanda det nybryggda teet med hallon-puré och rödbetsjuice (eller riven rödbeta) i matberedaren och tillsätt de avrunna cashewnötterna, agavesirapen och vaniljpulvret. Mixa slätt.
3. Tillsätt kokosolja och mixa igen.
4. Lägg alla ingredienser till bottnen i matberedaren och mixa tills degen är jämn och håller ihop.
5. Tryck ut degen i en rund springform med löstagbar botten eller i mindre formar, som vi gjorde.
6. Häll fyllningen över bottnen i formen och ställ i frysen i minst fyra timmar.
7. Toppa med hallon, vackra blommor och lite hibiskusteblad vid serveringen.
Av Katarina Nordgren
Foto Tomas Södergren