Enkelt med färdig smördeg, och läckert med klassiska smaker av rödbeta, ost och rosmarin.
Vi använde små pajformar på ungefär 10 cm i diameter och det räckte till åtta pajer. Vill du hellre göra större så borde det bli två. Enkelt och så gott!
400 g rödbetor
4 ark färdig smördeg, fryst
150 g färskost
300 g fetaost eller getost
färsk rosmarin, några kvistar
rostade pumpakärnor
1. Koka rödbetorna mjuka, skala och skär dem i mindre bitar.
2. Sätt ugnen på 225 grader.
3. Klä pajformarna med smördeg som du kavlat ut lite tunnare, picka i botten med en gaffel och förgrädda dem mitt i ugnen i ca 10–15 minuter. De ska bli fint gyllenbruna.
4. Under tiden kan du mixa eller mosa ihop färskosten med feta- eller getosten. Finhacka lite färsk rosmarin (1–2 msk) och blanda ner i ostsmeten.
5. Fyll pajformarna med rödbetor och ostsmet, toppa med lite krispiga pumpa-kärnor som du rostat hastigt i en torr stekpanna.
6. Ändra ugnsinställningen till grill eller bara övervärme och sätt in pajformarna. Pajerna ska bara få lite färg och det går fort, så håll koll så att det blir lagom.
Av Katarina Nordgren
Foto Tomas Södergren