Christoffer Carlssons Järtecken och Tara Westovers självbiografi om mormonerna finns båda bland Ingalill Mosanders tips. Läs!
Memoar:
Hon som var jag
av Wendy Mitchell, Atlantis
Med imponerande klarsyn beskriver hon hur de tidiga stadierna av demens känns. Det är skakande, starkt berörande läsning. Hon är 56 år och har ett krävande arbete som administratör på ett sjukhus. Plötsligt får hon ändra hela sitt liv. Sakta förlorar hon de färdigheter hon tagit för självklara. Att cykla, köra bil, laga mat, hitta vägen hem, tala i telefonen. Och vad är kärlek när man inte längre känner igen dem man älskar?
Deckare:
Järtecken
av Christoffer Carlsson, Bonniers
Ligger ondskan i blodet? En ung pojke sörjer en älskad morbror som dömts för mord på sin flickvän. Han undrar om han själv är märkt av järtecknet, att också han en dag ska begå ett våldsamt brott. Berättelsen utspelas i Marbäck, en by i Halland. Hur påverkas de anhöriga som ska leva vidare? Och var det verkligen rätt mördare? En mycket skickligt iscensatt roman, vemodig och spännande, som ett snitt ur verkligheten.
Barn från 3 år:
Grodan
av Bernadette Gervais, Rabén & Sjögren
En groda kan hoppa två meter. Det är lika långt som 20 grodor på rad. För en människa är det ett hopp på 30 meter.
Om ett litet, oansenligt djur som visar sig betydligt mer intressant än jag anat. Grodor kan till exempel andas på land med sina lungor och i vattnet genom huden. De kan också se åt alla håll utan att behöva vrida på huvudet. En lärorik och rolig bok med många spännande flikar för de allra minsta.
Självbiografi:
Allt jag fått lära mig
av Tara Westover, Natur & Kultur
En av de mest fantastiska böcker jag läst. Den handlar om en ung kvinna som växer upp i extrem fattigdom, fanatisk religiositet och våld och svek i familjen.
Föräldrarna är fundamentalistiska mormoner. Barnen får inte gå i skolan. Läkare och sjukhus är tabu. Skildringen av hur hon lyckas bryta sig loss och få stipendium till både Cambridge och Harvard är häpnadsväckande. 2014 disputerade hon i idéhistoria, 28 år gammal.
Roman:
Gömställen
av Katrine Webb, Historiska Media
Året är 1922. En godsägare i en engelsk by hittas mördad. Misstankarna kastas genast på en ung man som blivit mentalt skadad i första världskriget. Men hans syster är övertygad om hans oskuld och tillsammans med godsägarens änka börjar hon bedriva en egen brottsutredning.
En välskriven skildring av brittiskt lantliv med får, hästar och kor, klassklyftor, förbjuden kärlek och oväntad vänskap. Slutet är minst sagt överraskande.