God mandelkaka med brynt smör som serveras med lättvispad grädde och hallon.
10 portioner
180 g smör
75 g vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
1 nypa salt
190 g mandlar eller mandelmjöl
180 g strösocker
3 ägg
Servering: Grädde och bär
Hela kakan går att göra i en matberedare. Man kan lägga i lite frukt eller bär också om man vill.
1. Sätt ugnen på 170 grader, ej varmluft.
2. Smöra en springform, cirka 24–26 cm i diameter.
3. Bryn smöret i en kastrull och ställ åt sidan.
4. Blanda mjöl, bakpulver och salt i en bunke.
5. Om du använder hela mandlar mixar du dem fint tillsammans med sockret i en mixer. Använder du mandelmjöl mixar du snabbt ihop det med sockret i mixern.
6. Tillsätt äggen, ett i taget. Mixa ihop snabbt mellan varje ägg. Tillsätt sedan mjölblandningen och mixa ihop snabbt. Vänd sist ner det brynta smöret och häll smeten i formen.
7. Grädda 25–30 minuter i nedre delen av ugnen.
8. Låt svalna och servera med lättvispad grädde och till exempel hallon.
Recept Olle T Cellon
Foto Lennart Weibull