En härligt god kaka som du serverar med en kula glass, lättvispad grädde eller lite yoghurt och färska bär.
8–10 portioner
300 g vetemjöl
1 1/2 tsk salt
1/2 tsk bikarbonat
1 tsk bakpulver
380 g strösocker
4 ägg
3 dl standardmjölk (300 g)
3 dl fruktig olivolja (300 g) + extra till formen
1 apelsin, finrivet skal och juice
1/2 dl grand marnier (eller extra apelsinjuice)
ev florsocker
Servering: glass, grädde, färska frukter och bär
1. Sätt ugnen på 175 grader, ej varmluft.
2. Olja en springform (cirka 24–26 cm diameter) med lite olivolja och täck botten med bakplåtspapper.
3. Blanda mjöl, salt, bikarbonat och bakpulver i en bunke.
4. Rör ihop socker och ägg med en visp i en annan rymlig bunke. Tillsätt mjölk, olivolja, apelsinskal, -juice och grand marnier och rör om.
5. Gör en fördjupning mitt i mjölet, häll all vätska där och rör om så det precis blandas. Blandar man för mycket kan kakan bli för hård.
6. Häll smeten i formen och baka ungefär 1 timme mitt i ugnen, tills provstickan är torr. Låt svalna 10 minuter på ett galler innan du skär med en kniv längs kanten av formen så du kan lyfta av den. Dra försiktigt ner kakan (fortfarande på smörpappret) på gallret och låt svalna.
7. Sikta eventuellt över florsocker. Servera med en kula glass, lättvispad grädde eller lite yoghurt och färska bär.
Recept: Olle T Cellton
Foto: Lennart Weibull