En frisk och härlig kaka med smak av satsumans och mandel.
10–12 portioner
200 g osaltat smör, rumstempererat + extra till formen
300 g + 80 g strösocker
4 satsumas, rivet skal och pressad
juice
1 citron, rivet skal och pressad juice
280 g mandelmjöl
5 ägg
100 g vetemjöl
1 nypa salt
Sockerlagsdränkta bakverk kan bli så söta att man får huvudvärk från käkbenet och uppåt, men friskheten från satsumasjuicen i denna kaka gör den ändå frisk och härlig. Dessutom håller kakan flera dagar i rumstemperatur.
1. Sätt ugnen på 160 grader, ej varmluft.
2. Smörj en springform (cirka 22–24 cm i diameter) och lägg ett smörpapper i botten.
3. Lägg smör, 300 g socker och rivet citrusskal i en bunke. Vispa på ganska låg hastighet, du vill inte få in så mycket luft.
4. När det är hoprört och ganska ljust, tillsatt hälften av mandelmjölet.
Rör ihop äggen och tillsätt dem lite i taget. Skrapa ner från kanterna med en slickepott då och då.
5. Blanda resterande mandelmjöl med vetemjöl och salt. Tillsätt mjölblandningen och rör till en jämn smet.
6. Häll smeten i formen och jämna ut med en slickepott.
7. Baka mitt i ugnen cirka 40–45 minuter, tills provstickan kommer ut torr.
8. Blanda 80 g socker med citrusjuicen i en kastrull.
Koka upp och reducera tills det återstår drygt 1 dl.
9. Så fort kakan kommer ut ur ugnen och är klar penslar du den med sockerlagen tills den är slut. Låt kakan svalna helt på ett galler innan du tar ut den ur formen.
10. Servera med en klick turkisk yoghurt eller lite lättvispad grädde och gärna några satsumasskivor.
Recept: Olle T Cellton
Foto Lennart Weibull