Trycket ökar från många håll på regeringen att komma till skott i kontantfrågan.
Två riksdagsledamöter kräver svar av finansmarknadsminister Per Bolund (MP).
Barbro Westerholm (L) konstaterar i en skriftlig riksdagsfråga att ”Sverige är ett av de länder som är på väg att bli ett kontantlöst land”. På grund av ”den snabba avvecklingen av kontanthanteringen brådskar förverkligandet av Riksbankskommitténs förslag”.
Vill veta tidplan
Riksbankskommitténs förslag lämnades i juni 2018. En enig kommitté föreslog att vissa större banker ska vara skyldiga att tillhandahålla kontantuttag och dagskassehantering i sådan utsträckning att det finns en rimlig tillgång till dessa tjänster i hela Sverige.
– Planerar statsrådet och regeringen att förverkliga Riksbankskommitténs förslag, och vilken tidsplan gäller i så fall? undrar Barbro Westerholm i sin skriftliga fråga.
Januariavtalet
Socialdemokraten Peter Persson uttrycker också i en skriftlig fråga att regeringen bör agera snarast möjligt. Han hänvisar till januariöverenskommelsen mellan regeringspartierna, Centern och Liberalerna.
Peter Persson understryker också att den eniga Riksbankskommittén, med representanter från alla riksdagspartier, vill se att ”vissa större banker ska vara skyldiga att tillhandahålla kontantuttag och dagskassehantering i en sådan utsträckning att det finns en rimlig tillgång till dessa tjänster i hela Sverige”.
– Tänker statsrådet följa Riksbankskommitténs och januariöverenskommelsens intentioner och verka för att ett förslag ska lämnas till riksdagen?
Frågan bereds
Om en riksdagsledamot ställer en skriftlig fråga måste den tillfrågade ministern också leverera ett skriftligt svar.
I sitt svar från den 13 februari säger Per Bolund att han ”delar frågeställarnas bild om vikten av att hantera de utmaningar som den minskande kontantanvändningen och tillgången till kontanttjänster utgör för många”.
Men det kom inga utfästelser från ministern:
– Riksbankskommitténs förslag har remissbehandlats och flera viktiga remissynpunkter har inkommit. Frågan bereds nu i Regeringskansliet.
Hoppfulla
I måndags (25/2) uppvaktade SPF Seniorerna och övriga pensionärsorganisationer Per Bolunds närmaste medarbetare. Beskedet då uppfattades som ”positivt” och ”lovande” och betydligt mer långtgående än Per Bolunds besked i riksdagen.