Ekonomi & Pension | Serie: seniorer i norden

Högre pensioner i Norge

Axel West Pedersen är en norsk samhällsforskare som är väl insatt i det norska pensionssystemet. Han kan en hel del om det svenska också och kan konstatera att det finns stora skillnader länderna emellan.

Ulrika Palmcrantz
Publicerad 2019-03-25

I det norska systemet har man inte lagt över all risk på pensionärerna som man gjort i Sverige. Och det finns heller ingen broms, säger han.
2011 gjordes pensionssystemet om i Norge. Precis som i Sverige gick man från ett system där man skulle ha arbetat i minst fyrtio år och de 20 bästa åren var de som avgjorde hur hög pension man fick till ett system där hela yrkeslivet räknas.

Mildare än svenska systemet

– Det gamla norska systemet liknade det svenska ATP-systemet. I Sverige var det de 15 bästa åren som räknades, mot 20 i Norge. Och när systemet gjordes om här var det med viss inspiration av det nya svenska pensionssystemet, men inte fullt så tufft, säger Axel West Pedersen, som är verksam vid Institutet för samhällsforskning i Oslo.

I Norge har man inte lagt över risken på pensionärerna på samma sätt som man gjort i Sverige.

Följer löneutvecklingen

I Norge följer pensionerna löneutvecklingen, vilket gör att glappet mellan pensionärer och löntagare inte blivit lika stort där som i Sverige. Lägsta nivån, den så kallade minstepensjonen, är dubbelt så hög som i Sverige. En norsk ensamstående pensionär som har lägsta pension får drygt 190 000 NOK per år, vilket blir cirka 15 000 i månaden. Dessutom betalar man ingen skatt om man är ”minstepensjonär”. I Sverige är garantipensionen för ensamstående cirka 8 200 per månad.

Buffert i oljefonden

–I Norge har man inte lagt över risken på pensionärerna på samma sätt som man gjort i Sverige, säger Axel West Pedersen. Vi har ju en stark offentlig ekonomi i Norge och en speciell situation tack vare vår oljefond. Den utgör snart tre gånger hela landets BNP och vi kan använda avkastningen på den till statskassan. Den fungerar som en slags buffert för hela statskassan.

Äldre i Norge

  • 2018 var befolkningen i Norge 5,3 miljoner invånare. Den väntas öka till 6,5 miljoner till år 2060.
  • 563 600 är idag mellan 67-79 år.
  • 22 750 är över 80 år.
  • Förväntad levnadsålder för kvinnor är 84,4 år, för män 81,2 år.
  • Antal personer som är 70+ förväntas mer än fördubblas i Norge, från 624 000 år 2018 till 1,35 miljoner år 2060. Idag är 12 procent av befolkningen 70+, år 2060 blir det 19 procent.
    Källa SSBs befolkningsstatistik
Dölj faktaruta

Betalar trygdeavgift

Sedan är inte heller det norska pensionssystemet autonomt. Alla löntagare betalar runt 8-9 procent i ”trygdeavgift”, en sorts socialförsäkringsavgift.
–Men den är inte öronmärkt bara för pensionen, så man vet egentligen inte hur mycket man betalar in till sin pension. Men man kan slå fast att norska pensionärer har det ganska bra ekonomiskt och de också har fått det bättre de senaste 10-15 åren. Utvecklingen av pensionerna har gått åt rätt håll.

Text: Ulrika Palmcrantz

Ulrika Palmcrantz
Publicerad 2019-03-25
senioren-nr-2
Artikeln är hämtad ur Senioren nummer 2 / 2019. Missa inget innehåll - bli medlem i SPF Seniorerna och få Senioren kostnadsfritt eller starta en prenumeration på Senioren.
Läs också

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hornsgatan 172, Stockholm
Postadress: Box 38063 100 64 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas