Kyrkans färger har alla sin speciella mening och sitt budskap. Det fick SPF Skurups medlemmar lära sig när kyrkoherde Mona Nielsen gästade månadsmötet den 20 februari.
Grönt är den vanligaste färgen och står för växande. Vitt är glädjens färg och också den färg som följer oss under livets gång, från dop till begravning. Rött står för kärlek och svart för sorg, medan violett är fastans och botens färg och ljusblå Mariadagarnas egen färg.
Mona Nielsen berättade också om dräkten prästerna bär. Den vita alban liknar klädedräkten Jesus bar. Mässhaken var ”överrocken” eller manteln man bar vid den här tiden.
Röcklinnet, den stora, vida dräkten, har en betydligt världsligare förklaring. Den är så rymlig för att prästen skulle få plats med en päls inunder eftersom det var kallt i dåtidens kyrkor.
Mona Nielsen hade också med sig en klenod, en mycket gammal mässhake som är ett av de äldsta föremålen i Skurups kyrkas textilsamling. Hon tipsade också om att kyrkornas textilier är intressanta studieobjekt. Ofta är det skickligt utförda arbeten som har kyrkornas syföreningar som upphovsmän.
Trafikingenjör Jakob Fritz informerade om planerade arbeten för att göra trafikmiljön i kommunen säkrare. Han har genomfört åtgärdsstudier för att peka på brister och föreslå lösningar. Mycket finns på planeringsstadiet, men genomförandet är som vanligt beroende av kommunens kassa och politikernas välvilja. Många av hans förslag handlar om att göra tryggare överfarter genom upphöjda övergångsställen, något som behövs på många ställen i kommunen.
Under den efterföljande frågestunden efterlystes bland annat fler cykelvägar och långtidsparkering.
SPF:s Evert Andersson tipsade om att föreningens trafikgrupp gärna ser fler medlemmar på sina fredagsmöten. En utmärkt ingångsport om man vill vara med och påverka trafikmiljön. Han berättade också att föreningen kommer att arrangera en trafikdag 24 april med syfte att stärka trafikkunskapen hos deltagarna.
För övrigt informerades om pågående aktiviteter. En Friskis och svettisgrupp har kommit igång, men tar gärna mot fler medlemmar. Måndagarnas naturpromenader är populära, och kan ta emot hur många deltagare som helst. Frisk luft, trevligt sällskap och fikastund i det fria utlovas. Också finns det förstås, bowling, golf, styrketräning, boule, zumba och qigong.
När kroppen fått sitt behöver huvudet också få lite träning. Redan finns grupper som studerar engelska, aktiekunskap, vardagsjuridik och hälsa. Förhoppningsvis ska en grupp komma igång för att fördjupa sig i mytologi under ledning av Olaf Damgaard. Kurser i foto och matlagning har efterlysts, men problemet är att hitta ledare.
Trädgårdscirkeln startar 14 mars på Flintebro, men redan 12 mars är det dags för första trädgårsresan som går till Vellingeblomman. Senare finns möjlighet att följa med på en tur till danska slottet Gavnö.
Övriga resor den närmaste tiden är en bussresa till Uppåkras utgrävningar och Leksaksmuseet i Eslöv 11 april, en resa till tyska Celle 2-5maj och en bussresa till Mariavall och Absolut Vodka 19 juni.
Föreningen växer stadigt och vice ordförande Hans Carlsson kunde den här gången hälsa ett 30-tal nya medlemmar välkomna. Nästa månadsmöte hålls den 20 mars då professor Charlotte Erlandsson-Albertsson kommer att hålla föredrag om det vi äter, om biologin och hur den krockar med vårt moderna liv.
Lena Persson