Pröva Anette Rosvals goda vegetariska kåldolmar som serveras med pressgurka, rårörda lingon och potatismos.
8-10 st
100 gram portabellosvamp
1 gul lök
1 litet huvud savoykål, cirka 300 gram
1 msk kinesisk soja
75 gram kokt mjölig potatis (cirka 1 normalstor)
75 gram kokt morot (cirka 2 normalstora)
1 dl kokt matvete (eller ris)
2 msk maizena
1 msk sirap
salt och svartpeppar
1. Börja med att att ta bort mitten stocken på kålhuvudet.
2. Plocka av 8-10 fina stora blad. Lägg sedan ner dem i en kastrull med kokande saltat vatten och förväll dem i några minuter. Plocka upp dem och låt dem sedan rinna av ordentligt.
3. Finhacka svampen, löken och resten av kålen och fräs den sedan i het panna tills den får färg.
4. Fyll på med matvete, potatis och moror och blanda ihop till en röra.
5. Smaksätt sedan med soya, sirap, salt och svartpeppar. Behöver röran bli lite fastare använd maizena. Nu är din fyllning klar.
6. Smörj en ugnsfast form och lägg sedan drygt 2 msk fyllning per kålblad, rulla runt och lägg de små dolmarna tätt, tätt i formen.
7. Blanda ihop ingredienserna till gräddsåsen och slå den över dolmarna… fyll eventuellt på med extra buljong om det ser torrt ut efter hand.
8. Låt sedan dolmarna gå färdigt i ugnen på 200 grader i cirka 30 minuter.
Gräddsås
1 dl grädde
1 dl vitt vin
soja
en liten skvätt konjak (kan uteslutas)
1. Vispa ihop såsen i pannan.
2. Servera med pressgurka, rårörda lingon och potatismos – gärna med riven muskot i.
Recept: Anette Rosvall
Foto: Thomas Carlgren