6 portioner
1/2 kålhuvud (cirka 500 gram)
1 gul lök, fint hackad
1 stor mjölig potatis, skalad och riven
400 g älgfärs (går även bra med nöt)
200 g svamp (valfri sort)
200 g kallrökt sidfläsk eller bacon
3 ägg
2 msk maizena
3 msk mörk sirap
1 tsk torkad timjan
smör
salt, peppar och kryddpeppar
1. Koka upp en kastrull med vatten och salt.
2. Skala försiktigt av de yttersta bladen på kålen och blanchera dem i den varma vätskan. Lyft upp de hela kålbladen när de är mjuka och följsamma och lägg dem åt sidan att torka lite.
3. Fräs därefter hackad färs, lök, sidfläsk och svamp i en stekpanna smaka av med salt, sirap och eventuellt en skvätt vinäger för balansen.
4. Lägg färsblandningen i en separat skål blanda ner ett ägg och en msk potatismjöl.
5. Strimla resterande kål, riv potatis och fräs i smör och olja tills blandningen är mjuk.
6. Låt svalna och blanda med två ägg och en msk potatismjöl.
7. Smaksätt kålblandningen med salt och peppar.
8. Smörj en rund eller avlång bakform med smör och klä insidan med de blancherade kålbladen. Varva färs- och kålblandning, packa tätt.
9. Grädda i ugn på 175 grader i cirka 45 – 60 minuter eller tills den stannat.
10. Vänd försiktigt upp kålpuddingen på ett fat och servera med sky och rödlöksmarmelad med tranbär.
Skysås
2 dl vatten
en skvätt soja
en liten klick smör
smaksätt med sirap, vinäger, salt, svartpeppar från kvarnen
1. Vispa ihop i pannan.
Rödlöksmarmelad
med tranbär
4 msk matolja neutral
svartpeppar
1 msk torkad timjan
4 rödlökar, fint skivade
0,25 dl strösocker
3 msk rödvinsvinäger
1 dl rödvin
salt och svartpeppar
1 dl frysta tranbär
1. Låt löken bli mjuk i en panna, inte fräst.
2. Blanda ned resten av ingredienserna och låt småputtra tills vätskan kokat ner och blivit kladdig.
3. Smaka av med salt och peppar och vänd till sist ner tranbären.
Recept Anette Rosvall
Foto Thomas Carlgren