Fläskkottlett som serveras med örtsmör, ungsbakad spetskål och äppelmortada. Smaklig måltid!
2 portioner
Grillad ugnsbakad spetskål
1 huvud spetskål i klyftor
en klick smör
en skvätt vitvinsvinäger
salt och peppar
1. Fräs kålklyftorna i smöret i några minuter.
2. Sänk värmen och låt kålen bli mjuk och lite krispig på ytan, cirka 10 minuter per sida.
3. Baka i ugnen på 125 grader i minst 20 minuter.
Örtsmör
50 gram rumstempererat smör
50 gram färska blandade örter, finhackade
skalet och saften från 1/2 citron
1 vitlöksklyfta, finhackad
salt och peppar
1. Vispa smöret tills det blir ljus och fluffigt.
2. Vänd ner övriga ingredienser, rulla till en rulle och lägg kallt tills det är dags att servera.
Moutarda
(Blir cirka 4 dl. Passar bra
till ostbrickan också)
3 svenska äpplen, hårda och syrliga
1,5 dl socker
1 dl vitt torrt vin
skalet och saften från 1 citron
0,5 dl gula russin
0,5 dl sherryvinäger
1 msk gula senapsfrön
1 gul lök fint hackad
1,5 msk senapspulver
1 lagerblad
1. Skala äpplena och skär dem sedan i jämna små tärningar cirka en halv cm.
2. Koka upp socker och vin tills sockret smält.
3. Blanda i det rivna skalet från citronen, äppeltärningarna, finhackad lök, russin och senapsfrön. Låt koka i några minuter. Äppelbitarna ska vara mjuka men hålla ihop.
4. Smaka av med citronsaft, sherryvinäger och senapsfrön. Lägg ner lagerbladet, häll upp i en burk med lock och låt svalna. Håller cirka en vecka i kylen.
Fläskkotlett och Sky
1. Stek varsin fläskkotlett.
2. Till skyn: Häll på en 1 dl vatten och 0,5 dl vitt vin i stekpannan och vispa ur.
3. Låt koka ner till hälften och smaka av med salt och peppar.
4. Blanka av med smör.
Recept Anette Rosvall
Foto Thomas Carlgren