31 personer fyller den nyvattnade och nykrattade boulehallen den här tisdagsförmiddagen.
Nu är deltagarna utspridda på hallens åtta banor, i lag om två och två, eller tre och tre med tre klot var, eller två, men alltid med totalt sex klot per lag.
Först kastar någon ut lillen, liten men färgglad, följt av kloten – och det gäller att komma så nära lillen som möjligt med kloten. När alla klot är ute på banan tar poängräkningen vid, vilket klot ligger närmast lillen? Oftast kan det avgöras med ögonen, men ibland kommer måttbanden fram.
Varje klot som ligger närmare lillen än motståndarnas klot ger en poäng. Och det lag som först kommer upp i 13 poäng vinner den omgången.
Med sina åtta banor rymmer boulehallen maximalt 48 spelare.
– Men så många har vi aldrig varit, säger Curt Winberg, vi brukar vara mellan 30 och 40, så det finns plats för fler.
– Om man är nybörjare kan man få låna klot av oss och vi instruerar, och boule går fort att lära sig.
– Ja, det här är en sport som passar alla, säger Benny Jonasson, som är sekreterare i Falu bouleklubb, och aktiv spelare i sektionen. Det är billigt och socialt, man kan sitta i rullstol och spela till och med.
Falu bouleklubb hyr hallen och låter SPF:s boulesektion vara i hallen på tisdagar, andra dagar är andra föreningar där och varje fredag är det tävling.
Den som vill spela köper ett klippkort för 300 kronor och kan spela tio gånger för det. Men betalar man 1 000 kronor kan man spela så mycket man vill.
– Sen ser vi helst att våra spelare går med i Falu bouleklubb, och betalar medlemsavgiften dit, säger Curt Winberg.
Text och foto: Inger Söderlund