Strävan efter större överskådlighet och tuffare krav gör att antalet fonder minskar.
240 fonder har tagits bort från PPM-systemet efter att ansökningstiden för fonderna har löpt ut.
70 bolag och 570 fonder har ansökt om att få finnas kvar i premiepensionen, jämfört med 810 fonder som tidigare fanns på torget.
Mellanskillnaden uppges försvunnit på grund av fusioner, frivilliga avregistreringar och utebliven ansökan på grund av nya kvantitetskrav, rapporterar Expressen.
Hårdare krav
Den 1 november trädde de nya samarbetsavtalen mellan Pensionsmyndigheten och de fondbolag som vill ha sina fonder på fondtorget i kraft.
Myndigheten ställer nu betydligt tuffare krav på fondbolagen. Nya fonder måste själva växa till en halv miljard kronor och ha funnits i tre år innan de har chans att få ta hand om en del av det statliga pensionssparandet, skriver Expressen.
Ska utredas
Men det kritiserade och delvis skandalomsusade premiepensionssystemet står inför ännu större förändringar.
I somras gav regeringen en utredning i uppgift att ta fram förslag på ett nytt fondtorg, där en statlig myndighet ska upphandla fonder för pensionsspararna.
Utgångspunkten i utredningen är att fondvalen ska utgå från det statliga förvalet, det som i dag kallas AP7Såfa.
Pensionsgruppen
Initiativet är en del av den överenskommelse som gjordes i december 2017 i Pensionsgruppen med representanter för alla riksdagspartier utom Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet.
– Det är välkänt att med dagens drygt 800 fonder så är premiepensionstorget väldigt svåröverskådligt och det är väldigt svårt för den genomsnittliga pensionspararen att välja rätt fond, sa finansmarknadsminister Per Bolund (MP) när utredningen tillsattes.
Nytt system 2020
Det är Mikael Westberg, före detta chefsjurist på Pensionsmyndigheten och numera rättschef på Försäkringskassan som utreder PPM-systemet.
Utredningen ska senast den 1 november 2019 lämna förslag på nytt regelverk och reglering av den nya myndigheten. Utredningen ska slutredovisa sitt arbete senast den 31 augusti 2020.
Ambitionen är att det nya systemet ska vara på plats under 2020.