En lag med vanilj, kanel och Cointreau ger smak åt frukten. Garnera med rostade pekannötter och hasselnötter samt en kvist färsk mynta.
6 portioner
2 mandariner
1 apelsin
2 blodapelsiner
1 äpple, gärna Ingrid Marie
1/4 ananas
1 dl granatäpplekärnor
1 färskt fikon
1 dl vindruvor
1/2 dl gula russin
Sockerlag
1 dl vatten
1 dl strösocker
en halv vaniljstång, halverad på längden
2 kanelstänger
2 stjärnanis
2 msk Cointreau eller rom
Till garnering
1 dl rostade hassel- och pekan-nötter
mynta
1. Dela vaniljstången på längden.
2. Koka upp vatten och socker med vanilj, kanel och stjärnanis i en kastrull.
3. Låt kryddorna dra i sockerlagen tills den svalnat.
4. Sila bort kryddorna och tillsätt Cointreau eller rom.
5. Skär bort skalet från citrusfrukterna. Skiva mandarinerna tunt och skär apelsinerna i bitar. Skär äpplet, ananas och fikon i tunna klyftor. Dela vindruvorna.
6. Lägg upp all frukt vackert på ett fat.
7. Slå på kryddlagen och låt fruktsalladen marinera i ett par timmar före servering.
Recept: Leif Mannerström
Foto: Tomas Yeh
Julens allra godaste / Norstedts