Det är inte svårt att göra egen paté. Mixa och blanda alla ingredienser och tillaga i en vanlig form i ugnen.
6-8 portioner
150 g kycklinglever
100 g champinjoner
2 schalottenlökar
250 g viltfärs, t ex älgfärs
2 dl crème fraiche
2 ägg
2 msk vetemjöl
2 msk viltfond
1 tsk torkade och krossade enbär
1 tsk salt
1 krm peppar
1. Mixa kycklinglevern i en matberedare och häll upp i en skål.
2. Borsta eller skölj champinjonerna.
3. Skala löken.
4. Mixa champinjoner och lök, men inte för länge, då blir löken besk.
5. Blanda alla ingredienser i skålen.
6. Smörj en form på 1,5-2 liter och häll smeten i formen. Täck med aluminiumfolie.
och grädda i ugnen i 175 grader, cirka en och en halv timme. Ta bort folien de sista
20 minuterna så att patén får lite färg. Ta ut patén och häll försiktigt av vätskan.
Recept: ur Julens allra godaste / Norstedts
Foto: Wolfgang Kleinschmidt