Dill- och brännvinsgravad lax
Foto: Tomas Yeh
Recept

Dill- och brännvinsgravad lax

Gravlax är en klassiker på julbordet. Hemgravad blir den extra lyxig. Här med recept av Leif Mannerström.

Tidningen Senioren
Publicerad 2010-12-17

20 portioner (räknat till en buffé på julbordet)

400 g benfri laxfilé, gärna av mittbit
1 dl strösocker
1 dl salt
3 cl brännvin
1 knippe dill
1/2 msk grovkrossad vitpeppar

Till garnering
strimlad gurka
dill

Dag 1
1. Grovhacka dillen.
2. Blanda ingredienserna till gravningen.
3. Gnid in laxen med blandningen och lägg den i en påse eller djup skål och låt stå kallt i ett dygn.
4. Vänd laxen några gånger så att gravningen kommer åt överallt.

Dag 2
1. Ta upp laxen och skär loss köttet från skinnet.
2. Torka bort gravningsblandningen med hushållspapper.
3. Skär sedan laxen i kuber, ca 15 g styck.

Recept: Leif Mannerström
Foto: Tomas Yeh
från Julens allra godaste / Norstedts

Tidningen Senioren
Publicerad 2010-12-17

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hornsgatan 172, Stockholm
Postadress: Box 38063 100 64 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas